Mistä Euroviisut-sana on peräisin? Mitä Käärijä tarkoittaa? Kotimaisten kielten keskus vastaa

Näissä tunnelmissa Käärijä lähtee kohti Euroviisujen finaalia 1:04
Näissä tunnelmissa Käärijä lähtee kohti Euroviisujen finaalia

Käärijä tekee lauantaina 13. toukokuuta historiaa Liverpoolissa. Hän palauttaa suomen kielen Eurovision laulukilpailujen lavalle.

Viisuharrastaja Olli Tamminen kertoo Kotus-blogissa, että Cha cha cha on ensimmäinen suomenkielinen euroviisu sitten vuoden 2015, kerrotaan Kotimaisten kielten keskuksen tiedotteessa. Pertti Kurikan nimipäivät -yhtye osallistui tuolloin Euroviisuihin kappaleella Aina mun pitää.

– Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä viisukeväässä on, saako suomen kieli takaisin parhaan suomalais-ugrilaisella kielellä esitetyn kappaleen euroviisutuloksen, kirjoittaa Tamminen.

– Toistaiseksi paras suomeksi saatu sijoitus on kilpailijamaiden määrään suhteutettuna Anneli SaaristonLa dolce vitan seitsemäs sija 22 kappaleen kilpailussa vuonna 1989.

Suomen euroviisuedustaja, vantaalainen Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, on kertonut Käärijä-nimen taustasta, että se on syntynyt pelikoneen äärellä. Joku kaveri oli nähnyt hänen voittavan rahaa ja tokaissut, että ”jäbä on käärijä”. "Kääriminen" on Kielitoimiston sanakirjanmukaan rahan ansaitsemista ja kokoamista.

Uutta tietoa euroviisut-sanan keksijästä

Ilta-Sanomat kertoi 12. toukokuuta, että euroviisut-sanan keksi 1960-luvun alussa tuolloin 24-vuotias toimittaja Juha Numminen.

Toukokuussa 2016 Kotus-blogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Leena Joki kertoi, että euroviisu-sanaa käytettiin aluksi leikillisesti, ja jopa ehkä vähän halveksuenkin. Alunperin viisu on tarkoittanut kevyttä laulelmaa, mutta nykykäytössä halveksuntaa ei näy.

Kielitoimiston sanakirjassa kerrotaan, että yksiköllinen yleissana euroviisu merkitsee Eurovision-laulukilpailuihin osallistuvaa sävelmää. Monikollisena Euroviisut on taas laulukilpailun erisnimi. Pelkällä viisu-sanalla voidaan viitata arkisesti euro- tai Euroviisuihin.

Käärijä edustaa Suomea Euroviisujen finaalissa lauantaina 13. toukokuuta. Hän esiintyy paikalla 13. Käärijän pahin kilpakumppani, Ruotsin edustaja Loreen esiintyy paikalla 9.

Alla olevalla videolla lauluvalmentaja Aija Puurtinen paljastaa kuinka Käärijän ääntä huolletaan tiukassa viisupuristuksessa.

Lauluvalmentaja Aija Puurtinen paljastaa kuinka Käärijän ääntä huolletaan tiukassa viisupuristuksessa 3:03

Lue myös:

    Uusimmat