Mirja, 61, sai potkut työskenneltyään samassa firmassa 25 vuotta: "Se oli kuin isku vyön alle" – nyt hänellä on menestyvä yritys, joka työllistää 18 ihmistä

Siitä on kohta kymmenen vuotta. Mirja Tyynysniemen, 61, elämän mullistaneesta käänteestä.

25 vuoden työura suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä päättyi yt-neuvotteluiden seurauksena irtisanomiseen.

– Se oli kuin isku vyön alle. Jalat menivät alta, Tyynysniemi muistelee.

Tyynysniemi oli ajatellut viihtyvänsä kyseisessä työpaikassa eläkevuosiin asti, kuitenkin koko ajan omaa osaamista kehittäen.

– Mielestäni olin tehnyt työni hyvin, edustanut sydämellä yritystä. Yksi saksalainen asiakas kysyikin kerran, onko tämä teidän yrityksenne. Vastasin olevani vain palkkatyössä.

Luottamus omaan uudelleentyöllistymiseen oli vähäinen.

– Oma erityisosaaminen elintarviketeollisuudessa ja sen viennissä oli kovin kapea-alaista. Ei Tampereella ollut oman alan työpaikkoja. Ajattelin, että ehkä voisin päästä jonnekin varamiespalveluun.

– Konttorialalla katsotaan, ettet enää osaa, jos haet töitä kahden vuoden tauon jälkeen. Se on niin väärin. Opettaja voi olla äitiyslomalla kolme vuotta ilman, että kukaan ajattelee ammattitaidon kadonneen, Tyynysniemi sanoo.

Tähtiin kirjoitettu yrittäjyys

Kasvua. Miraz Tradingin liikevaihdon odotetaan ylittävän tänä vuonna neljä miljoonaa euroa.

Tyynysniemi ei jäänyt kotiin ansiosidonnaiselle vaan osallistui yrittäjäkurssille. Sen seurauksena syntyi luomu- ja luonnonkosmetiikkaa maahantuova Miraz Trading vuonna 2011.

– Lähdin luomumessuille Saksaan hakemaan tuotteita, jotka sopivat ajatteluuni. Luomuelintarvikkeita, fine foodia.

Messujen hyvinvointiosastolta Tyynysniemi löysi luonnonkosmetiikan, muun muassa luomumeikit.

– Yrittäjyys tuntui alussa kuin tähtiin kirjoitetulta. Jokaisesta palkkatyössä tekemästäni asiasta oli hyötyä.

Tyvestä latvaa kohti 

Yksinyrittäjän perusarki on jäänyt Tyynysniemen muistoihin rankkana aikana.

– Kävelin aamulla työhuoneeseen, jossa oli tietokone, kynä ja puhelin. Sitä mietti, että no niin, mitäpä seuraavaksi.

– Oli lähdettävä liikkeelle ihan tyhjästä. Onneksi minulla oli kokemusta palkkatyövuosilta. Esimerkiksi Tallinna oli vain musta täplä kartalla, kun esimies sanoi, että minun olisi lähdettävä sinne myymään.

Päätös ensimmäisen työntekijän rekrytoinnista oli vaikea.

– Ilmoituksessani etsin kiireapua kahdeksi kuukaudeksi, kuudeksi tunniksi päivässä. Lähdin todella varovaisesti liikkeelle. Siinä on aina mukana vastuu toisesta ihmisestä, Tyynysniemi toteaa.

Tyynysniemen mukaan ensimmäiset viisi vuotta kuluivat samalla rytmillä. Töiden aloitus aamuseitsemältä ja siirtyminen työpöydän ääreen. Iltapäivällä neljältä ruokailu, kävelylenkki ja paluu töihin.

– Kaikkea ei voi etukäteen ennakoida. Työtä on tehtävä, mutta vähän pitää olla onneakin mukana.

Miraz Tradingin liikevaihdon odotetaan tänä vuonna ylittävän neljä miljoonaa euroa. Yrityksessä työskentelee 18 luonnonkosmetiikan ammattilaista.

"Omat voimat eivät enää riittäneet"

Viime helmikuussa Miraz Trading yhdisti toimintansa Suomen Luonnonkosmetiikan Tukun kanssa.

– Kilpailu oli kiristynyt. Halusin muutosta ja lisäpaukkuja. Omat voimat eivät enää riittäneet. Tunsin ­perustajat ja tuntui siltä, että voisimme tehdä heidän kanssaan töitä. Lopulta otin yhteyttä ja kysyin, onko yksi plus yksi enemmän kuin kaksi.

– Nyt olemme Suomen suurin luonnonkosmetiikkaan erikoistunut maahantuontiyritys.

Tyynysniemi kertoo miettineensä eläköitymistään.

– Onhan tässä jo ikää yli 60 vuotta. Jossain vaiheessa voisin siirtyä muihin tehtäviin. Tällä hetkellä minua kuitenkin kiehtoo yrityksen kansainvälistäminen ja vienti.

– Pysyn taustajoukoissa. Lopetan työnteon, jos en jaksa nousta aamulla töihin tai jos se on vaikeaa. Ehkä voin siirtyä sitä ennen vähän kevennettyyn seniorityöskentelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat