Minna Kauppi paljastaa uransa kauheimman hetken – purskahti hotellissa itkuun nähtyään saamansa viestin: "Joku kusipää lähetti mulle sähköpostin sinä iltana"

Minna Kaupin elämän ja uran yksi kauheimmista hetkistä oli Ranskan Savoiessa vuonna 2011 järjestettyjen suunnistuksen MM-kisoissa sattunut eksyminen.

Kauppi muistelee sairasteluiden vuoksi penkin alle menneiden kisojen heikointa suoritustaan tuoreessa elämäkertakirjassaan Minna Kauppi – Suunta/vaisto (Like Kustannus).

Kohtalokas pummi tuli Savoiessa pitkän matkan kilpailussa.

– Tiesin, että maasto oli vaativa ja lähdin epävarmana kohti pitkää ykkösväliä. Juoksin ihan liian jyrkässä kulmassa viistorinnettä kohti ennen rastia ollutta polkua ja samaistin itseni väärään paikkaan. Siellä sitten suhasin loputtoman pitkään pitkin rinnettä enkä koskaan löytänyt perille.

– Eksyminen arvokisoissa oli yksi elämäni mieleenpainuvimmista ja kauheimmista hetkistä, Kauppi muistelee.

Kauppi joutui keskeyttämään kilpailun ennen ensimmäistä rastia ja palaamaan nöyryyttävästi takaisin kisapaikalle, jossa hänen liikkeitään oli seurattu gps-paikantimen avulla.

– Kisakeskuksessa jotkut yrittivät heittää kepeästi vitsiä epäonnistumisestani, mutta MM-kisoissa sellaista ei kannata yrittää. Niissä pelataan ihan liian kovilla panoksilla, ja totaalisen epäonnistumisen jälkeen itsensä kokoaminen vie aikaa.

Kauppi oli karmaisevan pummin sattuessa Suomessa jo koko valtakunnan seuraama urheilutähti. Hänet oli palkittu alkuvuodesta Urheilugaalassa Vuoden urheilijana, mistä oli noussut kokonaan oma kohunsa suunnistajan villien poseerausten vuoksi.

Kaupilla oli jo niin paljon mainetta, että Suomessa oli niitäkin, jotka iloitsivat hänen epäonnestaan. Yksi sellainen oli lähestynyt urheilijaa viestillä, jonka tämä luki hotellilla.

– Joku kusipää lähetti mulle sähköpostin sinä iltana ja kertoi, kuinka onnellinen oli siitä, että olin eksynyt. Mulla pääsi itku. Kun on tehnyt MM-kisoissa elämänsä suurimman pummin, on hirveää, että joku ilkeämielinen haluaa vielä puukottaa lisää, Kauppi hämmästelee.

Mahtava ryhtiliike

Sairasteluista ja heikosta vireestään huolimatta Kauppi nimettiin totutusti Suomen naisten viestijoukkueen ankkuriksi katastrofikisan jälkeen.

– Se ei ollut helppo paikka. Ei auttanut kuin tankata urheilujuomaa, syödä hyvin ja ruveta arvailemaan joukkueen kanssa kisan mahdollista kulkua. Viestipäivän aamuna en ollut valmis, mutta kisajännitys vei pian kaikki ajatukset siihen, mihin pitikin.

Kun Kaupin ankkuriosuus koitti, hän lähti matkaan hyvistä asetelmista viidentenä, mutta kartan tulkinta tuotti jälleen vaikeuksia. Hän putosi kisassa hetkeksi jo kahdeksanneksi pummailun vuoksi.

Lopussa Kauppi terästäytyi ja alkoi napsia selkiä. Uskomattomasti Kauppi nousi lopulta koko kisan kärkeen ja toi Suomelle viestin MM-kultamitalin.

– Oli onni onnettomuudessa, etten löytänyt pitkältä matkalta sitä ensimmäistä rastia. Luultavasti en olisi ikinä kyennyt taistelemaan viestin lopussa kullasta, jos olisin yrittänyt jaksaa pitkän matkan maaliin saakka. Keuhkokuumeen jäljiltä olin vielä puolikuntoinen, enkä ymmärrä yhtään, miten pystyin olemaan viestin lopussa vahvin, Kauppi sanoo.

Komeasta viestikullasta huolimatta kisat Savoiessa olivat Kaupin kirjoissa kokonaisuudessaan pettymys. Hän ei saanut Ranskasta tuliaisiksi yhtään henkilökohtaista MM-mitalia.

Lainaukset Minna Kaupin elämäkertakirjasta Minna Kauppi – Suunta/vaisto (Like Kustannus).

Lue myös:

    Uusimmat