Ministeriöltä raju esitys opintotukiin: Aikuiskoulutustuki voisi loppua kokonaan – yleisen opintotuen tuloraja poistuisi

6:19
Katso videolta koko esitys opintojen osalta. Esittelijänä erityisasiantuntija Jukka Mattila.

Valtiovarainministeriö esitti tänään omat ehdotuksensa työllisyyden lisäämiseksi. Yhtenä kokonaisuutena oli muutokset opiskeluun.

Opintojen kokonaisuudessa ministeriö esittää jopa aikuiskoulutustuen lakkauttamista, jos muita keinoja ei löydy. Yksi keino olisi myös lainapainotteinen aikuiskoulutus. 

Aikuiskoulutustuen ehtoja on muun muassa vähintään kahdeksan vuoden työkokemus ja vähintään vuoden kestänyt päätoiminen työsuhde. 

VM:n mukaan tuki heikentää työllisyyttä.

Yleisessä opintotuessa ministeriö haluaisi poistaa tulorajan.

Korkeakouluopiskelijoilla on myös ollut kolme ylimääräistä kuukautta saada opintotukea sekä lainantakausta tavoiteaikaan nähden.

VM haluaa poistaa ylimääräiset kuukaudet, jotta opinnot eivät venyisi, kun töitä voisi tehdä enemmän ilman tukimenetyksiä.

Ministeriön mukaan myös omaehtoiseen opiskeluun työttömyysturvalla halutaan muutoksia.

VM:n mukaan työttömyysturvalla opiskelulle tarvitaan nykyistä vahvempia työvoimapoliittisia perusteita.

– Tarkoitus ei ole kieltää työttömien opiskelua, vaan auttaa heitä löytämään sopivia paikkoja työmarkkinoilla, joissa he löytävät töitä ja tulevaisuuden elämän, kuvaili erityisasiantuntija Jukka Mattila tiedotustilaisuudessa.

Katso yllä olevalta videolta koko esitys opintojen osalta. Esittelijänä erityisasiantuntija Jukka Mattila.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja