Mainos

Ministeriö linjasi: Turvapaikanhakijoiden työkielto lyhenemässä reilusti

Turvapaikanhakijoiden työkarenssia ehdotetaan lyhennettäväksi. Nykyisin he pääsevät töihin aikaisintaan kolme kuukautta turvapaikkaprosessin käynnistymisestä. Jatkossa karenssi voi olla vain kuukauden.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) erityisavustajan Sakari Puiston mukaan asiasta on tarkoitus päättää maahanmuuton ministeriryhmän kokouksessa ensi vuoden puolella. Lyhennys koskisi niitä turvapaikanhakijoita, joilla on henkilöllisyyspaperit kunnossa. 

 – Kannatamme jakson lyhentämistä esimerkiksi siten, että he voisivat saada työnteko-oikeuden kuukaudessa, Puisto sanoo. 

Karenssin lyhentäminen edellyttää muutosta ulkomaalaislakiin. Uudistuksen tavoitteena on tuoda tuille vastikkeellisuutta, aktivoida turvapaikanhakijoita ja saada heille mielekästä tekemistä vastaanottovaiheessa. Työnteon uskotaan myös ehkäisevän levottomuuksia. 

Puiston mukaan aluksi kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi tilapäistyöt tai kausityöt. Hän kuitenkin korostaa, ettei työmarkkinoille ole tarkoitus luoda "ohituskaistoja". Käytännössä se tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat tulee palkata samoilla ehdoilla kuin muutkin työntekijät. 

Juttua muokattu klo 20.58. Jutussa todettiin virheellisesti, että nykyisin turvapaikanhakijat pääsisivät töihin aikaisintaan kuusi kuukautta turvapaikkaprosessin käynnistymisestä. Töihin pääsee kutenkin kolme kuukautta prosessin käynnistymisestä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja