Ministeri väläyttää hintakattoa Kela-korvausmalliin, jotta korvaukset eivät valuisi yksityislääkäreiden hintoihin

Asiantuntija varoittaa soten tulevaisuudesta: "Tämä on riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti" 4:35
Asiantuntija varoittaa soten tulevaisuudesta: "Tämä on riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti"

Kela-korvausten myötä yksityisten lääkärikäyntien osuus kasvaa, mikä kasvattaa myös terveydenhuoltoon ohjautuvaa rahamäärää, toteaa ministeri Sanni Grahn-Laasonen MTV Uutisille. 

Ministeri myös väläyttää, että uusi, valmisteltava Kela-korvausmalli voi pitää sisällään kattohinnan, mikä estäisi korvausten valumisen yksityislääkärien hinnastoihin.

Hallitus panostaa satoja miljoonia Kela-korvauksiin. MTV Uutisissa vierailleen asiantuntijan mukaan alalla vallitsee konsensus, että panostus on "ihan älytön".

Ministeri pitää kritiikkiä kohtuuttomana.

Kela-korvausten nostamisella puretaan terveydenhuollon hoitojonoja ja kevennetään hyvinvointialueiden taakkaa. Hallitusneuvotteluissa pyrittiin löytämään paras ja nopein keino tavoitteen toteuttamiseksi, ministeri toteaa.

Kun osa asiakkaista siirtyy Kela-korvauksien parantamisen myötä yksityiselle puolelle, helpottuu hoitoonpääsy ja jonotilanne julkisella. Kaikkein eniten julkisen terveydenhuollon hoitojonojen purkamisesta hyötyvät ne ihmiset, joille julkiset palvelut ovat ainoa vaihtoehto, Grahn-Laasonen jatkaa.

"Ei kukaan hakeudu lääkäriin ilman aihetta"

Ministerin mukaan Kela-korvausten myötä yksityisten lääkärikäyntien osuus kasvaa, mikä kasvattaa myös terveydenhuoltoon ohjautuvaa rahamäärää. Tämä johtuu siitä, että asiakkaat maksavat merkittävän osan palvelusta itse.

Kela-korvausten nostamisesta on vastustettu väittämällä sen kasvattavan terveydenhuollon ”haittakysyntää”. Kohtuuton väite. Ei kukaan hakeudu lääkäriin ilman aihetta. Kuka haluaisi maksaa tarpeettomista käynneistä? Pidän kohtuuttomana ajatusta, että ihmisiä pidettäisiin pitkissä hoitojonoissa tarpeettomien käyntien pelossa.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Uuteen Kela-korvausmalliin lakisääteinen kattohinta?

Kela-korvausten kasvattamisen hyödyn pitää kanavoitua asiakkaille täysimääräisesti. Olemme ottaneet suurimpien lääkäripalveluyritysten hinnastot talteen ja seuraamme ministeriössä tarkkaan hintojen kehitystä, Grahn-Laasonen sanoo.

Myös Kela seuraa hintoja ja on luvannut julkistaa sovelluksen, jossa kuka tahansa pääsee helposti vertailemaan hintoja.

Nykyinen Kela-korvausmalli ei ole ongelmaton. Siksi hallitus valmistelee yhteistyössä Kelan kanssa uutta Kela-korvausmallia, jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2025. Uusi Kela-korvausmalli voi pitää sisällään esimerkiksi kattohinnan, joka estää Kela-korvausten valumisen yksityislääkärien hinnastoihin, sanoo ministeri.

Lue myös:

    Uusimmat