Perussuomalaisten arvio: Näin paljon maahanmuutto maksaa Suomelle

53:05

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) mukaan turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksien heikentämistä selvitetään, koska Suomen talous ei kestä hakijamäärien pitkäaikaista kasvua nykyisellä tahdilla.  

– Meidän järjestelmämme ei kestä tätä kuormitusta, tämä on fakta. Se ei kestä sitä taloudellisesti eikä myöskään palveluiden osalta.  

Ministeri toi tänään julki perussuomalaisten laatiman arvion siitä, kuinka paljon maahanmuutto maksaa Suomelle. 

Puolueen arvion mukaan yksi turvapaikanhakija maksaa Suomelle vuodessa 13 200 euroa, 30 000 turvapaikanhakijaa vajaat 400 miljoonaa ja 50 000 hakijaa 660 miljoonaa euroa vuodessa. 

Jos turvapaikanhakijoita tulisi 100 000, maksaisi se perussuomalaisten laskelman mukaan peräri 1,3 miljardia euroa. 

– Tämä voi kuulostaa epäinhimilliseltä ja kylmältä, mutta teemme päätöksiä, jotka koskevat monia ihmisryhmiä Suomessa ja laitamme heillekin hintalapun. Tämä ei voi olla ulkopuollella siitä. 

Mäntylä kommentoi Iltalehdelle, että arviot ovat suuntaa antavia. 

– Ne ovat äärettömän karkeita, virkamiesten tekemiä arvioita. Lähtökohtana on käytetty sitä, että olisi 8 000 aikuista ja 2 000 lasta eli noin kymmenen tuhannen populaatio. Varmasti teemme viralliset arviot, mutta näiden takana minä uskallan seistä, Mäntylä sanoi.

Puolueen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa tulee lisääntymään rajusti jo perheenyhdistämisen kautta. 

Tanskassa kiristyksiä

Mäntylän mukaan etuuksien oikeaa tasoa on haettava vertaamalla Suomen tilannetta naapurimaihin. Esimerkiksi Tanska on tehnyt omaan järjestelmäänsä voimakkaita kiristyksiä.  

Hallitus kaavailee sosiaaliturvajärjestelmien erottamista niin, että oleskeluluvan saaneet henkilöt kuuluisivat kotouttamisjärjestelmään, joka aktivoisi ja kannustaisi tulijoita integroitumiseen.  

Mäntylä ei tässä vaiheessa pysty sanomaan, miten merkittäviä heikennyksiä sosiaaliturvaan mahdollisesti tulisi. Hänen mukaansa on tärkeää pystyä lähettämään viesti siitä, ettei Suomeen kannata tulla avokätisen sosiaaliturvan vuoksi.  

– Jos joku minulle sanoo, että meillä ei ole Suomessa vetovoimatekijöitä jotka houkuttelevat tänne, niin minä en usko sitä.  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja