Ministeri Lindén MTV Uutisille: Potilasturvallisuuslain pykälät valmistumassa huomenna, mutta laki ei ehkä ehdi voimaan ennen ensimmäistä teho-osaston lakkoa

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo, että potilasturvallisuuslaki on virkamiesten viimeistelyssä.

Hän arvioi MTV Uutisille, että pykälät voisivat olla valmiita huomenna perjantaina ja viikonloppuna on tarkoitus kuulla sidosryhmiä eli esimerkiksi työnantaja- ja palkansaajajärjestöjä.

Laki olisi mahdollista antaa eduskunnalle alkuviikosta ja sen eduskuntakäsittely kestäisi nopeimmillaan muutamia päiviä.

Lindén on tänään kiertänyt joissakin eduskuntaryhmissä kertomassa valmistelusta.

Hän kertoo, että lakiluonnoksesta on eri versioita, joista yhdessä velvoitettaisiin ensin työnantaja- ja työntekijäpuolta sopimaan suojelutyöstä ennen kuin hoitajia voitaisiin suoraan määrätä töihin.

Ensi viikon perjantaina 16. syyskuuta on alkamassa yhden päivän työnseisaus teho-osastolla Kanta-Hämeessä, ja tätä ei voi enää siirtää. Lindén arvioi, että potilasturvallisuuslaki ei välttämättä ehdi valmiiksi ennen tuota.

– Uskon, että siitä yhden päivän työnseisauksesta verraten pienen teho-osaston kohdalla voidaan mahdollisesti selvitä ilman lakiakin, sanoo Lindén MTV Uutisille.

Hän sanoo, että Hämeenlinnan sijainti Helsingin ja Tampereen puolessavälissä mahdollistaa sen, että teho-osasto voitaisiin ajaa alas muutamaa päivää ennen lakon alkamista ja käyttää potilaiden hoitoon Helsingin ja Tampereen isompia teho-osastoja. Muulla tavalla ilman potilasturvallisuuslakia ei Lindénin mukaan voi tilanteesta selvitä. Vain osa tehohoidossa olevista potilaista on sellaisia, että heidät voidaan siirtää muualle hoitoon.

Kanta-Hämeen yhden päivän työnseisauksen jälkeen on alkamassa neljän päivän teho-osastolakko Varsinais-Suomessa tiistaina 20. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat