Millistä kiinni? Näin säästät satasia talvikauden sähkölaskussa!

Energiankäyttö kasvaa kun pakkaset kovenevat. Muista tarkistaa, että termostaateissa on oikeat asetukset.

Sähkölämmitys on energiataloudellinen ratkaisu, jos se on hyvin toimiva ja oikein säädetty. Varmista aina lämmityskauden alussa, että termostaatit toimivat ja asetukset ovat oikein.

Sähkölämmitteisessä asunnossa huonetilojen lämmitykseen kuluu noin puolet käytetystä sähköstä, käyttövesi vie noin 20 prosenttia ja taloussähkö 30 prosenttia, kerrotaan Motivasta. Energiankäytön tehostamiseksi on tärkeää asettaa ja pitää huonelämpötilat suositusten mukaisina, estää hallitsemattomat ilmavuodot ja käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.

Tarkkana säätöjen kanssa! 

Vanhat termostaatit voivat olla hyvinkin epätarkkoja. Termostaatin säätäminen vaatii tarkkuutta. Jo millimetrin säätö voi merkitä monta astetta, eli tuoda lisäkuluja tai säästöjä lämmitykseen, kertoo Energiaviesti.fi.

Vanhat termostaatit kannattaakin usein vaihtaa uusiin elektronisiin termostaatteihin, jolloin säädettävyys ja säädön tarkkuus muuttuvat paremmiksi. Muista antaa lämmityksen tasaantua 1-2 vuorokautta säätämisen jälkeen ennen uudelleen säätöä.

Ohjelämpötilat:

Oleskelutiloissa 21-22 astetta, makuuhuoneissa pari astetta viileämpää ja pesutiloissa 23-25 astetta.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella. Varastojen, autotallien, porraskäytävien ja ylimääräisten huoneiden lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. 

Jos sinulla on ajastettava termostaatti, säädä lämpötilaa öisin pari astetta alemmalle - säästät vuotuisessa sähkölaskussa jopa 10 prosenttia.

Jos lähdet matkoille useammaksi päiväksi, alenna lämpötilaa kaikista asuinhuoneista parilla asteella ja säädä ilmanvaihto pienemmälle.

Säätämällä lämminvesivaraajan veden lämpötila 80 asteesta 60 asteeseen, syntyy säästöjä vuositasolla jo merkittävästi. Lyhyemmät suihkut säästävät lisäksi energiaa ja pienentävät vedenkulutusta.


Lue myös:

    Uusimmat