Millennium-palkinnon saaja mahdollisti meille pilvipalvelut

Tämän vuoden Millennium-teknologiapalkinnon saa fyysikko, professori Stuart Parkin. Hänen keksintönsä ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi.

Parkinin ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä.

Parkin on johtava tutkija spintroniikan alalla. Hänen keksintönsä pohjautuvat magnetovastusta hyödyntävään ohutkalvotekniikkaan ja spin valve -lukupäähän. Spintroniikassa bittien tallennus ei perustu sähkövaraukseen vaan elektronin magneettiseen momenttiin (spiniin). Spintroniikka on nanoteknologian toistaiseksi menestyneimpiä sovelluksia. Toinen keskeinen spintroniikkaan perustuva keksintö on magnetovastusta hyödyntävä luku- ja kirjoitusmuisti (MRAM).

Nykyisin voimme katsella elokuvia verkossa, käyttää sosiaalista mediaa ja etsiä tietoa juuri sen ansiosta, että tieto on tallennettuna palvelimilla sijaitseville magneettisille muistilevyille. Nämä ovat kustannustehokkaita.

Professori Parkin viittaa arvioihin, joiden mukaan kaikki ihmiskunnan historian aikana kertynyt tieto olisi helposti tallennettavissa maailmassa yhden kuukauden aikana tuotetuille levyasemille.

Stuart Parkin on IBM Fellow, konsultoiva professori Stanfordin yliopistossa, vieraileva professori neljässä muussa yliopistossa, Max Planck -instituutin mikrofysiikan osaston johtaja, sekä Halle-Wittenbergin Martin Luther -yliopiston Alexander von Humboldt -professori.

Palkintosumma on miljoona euroa.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan joka toinen vuosi teknologisesta innovaatiosta, joka parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua nyt ja tulevaisuudessa. Palkinnon myöntää riippumaton Tekniikan Akatemia -säätiö, jonka taustavoimia ovat suomalainen tiedeyhteisö, elinkeinoelämä ja Suomen valtio.

Aiempia tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon saajia ovat olleet mm. World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee, eettisen kantasolututkimuksen pioneeri Shinya Yamanaka ja Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä, suomalainen Linus Torvalds.


Lue myös:

    Uusimmat