Miksi Ranskan vaalien tulos on näin tiukka ja mitä tuloksesta seuraa? – Helena Petäistö kertoo

9:32
Katso yltä Helena Petäistön haastattelu Uutisaamussa.

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäinen kierros päättyi hyvin tasaiseen tulokseen. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin johtama keskustaoikeistolainen vaaliliitto sai 25,75 prosenttia äänistä, kun taas vasemmistopoliitikko Melenchonin johtama vasemmistopuolueiden sekä vihreiden muodostama vaaliliitto keräsi 25,66 prosenttia äänistä. 

Ranskaa hyvin tuntevan toimittaja Helena Petäistön mukaan ensimmäisen kierroksen vaalitulos on Macronille varmasti vaikeampi, kuin mitä hän etukäteen odotti.

– Hänet jo alun perin yllätettiin sillä, että vasemmisto sai rivinsä kokoon, vaikka vasemmisto on hirvittävän pirstaloitunut ja riitaisa. 

Petäistön mukaan vasemmistovihreiden liitto sai erityisesti nuoret vaaliuurnille. 

– Äärivasemmiston johtaja Jean-Luc Melenchon keksi jipon ja mainosti kaikille äänestäjille, että hänestä tulee seuraava pääministeri, jos häntä äänestetään. Tämä ei perustuslain mukaan edes ole mahdollista, mutta siihen varsinkin nuoret uskoivat, ja Melenchon sai yhtäkkiä tällaisen paremman tuloksen.

Macronin johtaman vaaliliiton kampanja oli Petäistön mukaan puolestaan hyvin vaisu, ja tämä näkyi vaalituloksessa.

Paljon riippuu äänestysinnosta

Parlamenttivaalien toinen kierros käydään tämän viikon sunnuntaina. Molemmilla vaaliliitoilla on edessään kovaa kampanjointia. 

– Macronin joukoissa kampanjoidaan viikon aikana varmasti kovasti ja koko maassa. Melenchon ja kumppanit puolestaan saivat lisää imua kampanjointiin ensimmäisen kierroksen tuloksesta, Petäistö sanoo. 

Hänen mukaansa toisen kierroksen tulos riippuu siitä, kuinka moni äänestää.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Yli puolet, 53 prosenttia ei äänestänyt, ja se on ennätys. Vaikka näin on kaikkialla, aivan erityisesti Ranskassa äänestysinto on laskenut. 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Macronin johtama keskustaoikeistolainen vaaliliitto olisi saamassa tulevana sunnuntaina enemmistön.

– Mutta ei enää selkeää enemmistöä. Tämä vaikeuttaa sitten Macronin toimintaa, Petäistö arvioi.  

Katso ylläolevalta videolta Petäistön arviot siitä, miten asiat muuttuvat Ranskassa vaalien tuloksen myötä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja