Miksi pellet pelottavat? 10 faktaa maailmanlaajuisesta klovni-ilmiöstä

MTV Uutiset kokosi kymmenen kohdan tietopaketin siitä, mistä kauhuklovni-ilmiössä on kyse.

1. Pelottavista klovneista on tehty havaintoja eri puolilla Suomea, esimerkiksi Helsingissä. Erityisen paljon havaintoja on tullut Tuusulan ja Järvenpään seudulta. Osassa tapauksista on naamioitu myös esimerkiksi sikanaamiolla. Poliisi tutkii tapauksia.

2. Osa pelleistä on kantanut mukanaan aseita tai sellaisiksi soveltuvia esineitä, kuten pesäpallomailoja ja vasaroita. Jahtaamisista ja uhkaavasta käytöksestä huolimatta väkivaltaa ei tiettävästi ole käytetty.

3. Pelottelu voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Uhkaavaa käytöstä voidaan tutkita laittomana uhkauksena, minkä lisäksi yleisen järjestyksen häiritseminen esimerkiksi uhkaavalla ja pelkoa herättävällä käytöksellä on kielletty. Myös ihmisten vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden ja aineiden kantamisesta voidaan rangaista järjestyslain perusteella.

4. Viranomaiset uskovat tempausten liittyvän syksyllä juhlittavaan halloweeniin ja siihen erityisesti Yhdysvalloissa liittyvään naamioitumisen ja kepposten perinteeseen.

5. Poliisi kehottaa soittamaan uhkaavista klovniasuisista henkilöistä hätänumeroon 112.

6. Ilmiö on alkanut Yhdysvalloista, leviten sieltä Eurooppaan ja Australiaan. Vastaavia pelottelijaklovni-ilmiötä on tapahtunut eri puolilla maailmaa aikaisemminkin, muun muassa Bostonissa 1980-luvulla ja Ranskassa muutama vuosi takaperin.

7. Ulkomailla pelleasuiset henkilöt ovat kytkeytyneet vakaviinkin loukkaantumisiin. Viime kuussa Yhdysvaltain Pennsylvaniassa klovniksi pukeutunut puukotti opiskelijan kuoliaaksi. Tässä kuussa Ruotsissa eräs nuori mies joutui klovniasuisen henkilön puukottamaksi. Viime lauantaina 8-vuotias ruotsalaispoika pelästyi asuntoon tullutta klovnia niin, että pakeni hyppäämällä kolmen metrin korkeudessa olevalta parvekkeelta.

8. Klovnien esikuvaksi on epäilty kauhukirjailija Stephen Kingin Se-romaanissa esiintyvä Pennywise-klovnia. Lapsia sieppaavavasta ja tappavavasta yliluonnollisesta pellestä on tekeillä uusi elokuva, jonka yhteyttä ilmiöön on spekuloitu.

9. Yhdysvalloissa hampurilaisketju McDonald's on rajoittanut kuuluisan pellemaskottinsa käyttöä "klovnihavaintojen ympärillä vallitsevan ilmapiirin" takia.

10. Klovnipelkoa kutsutaan koulrofobiaksi. Eräiden tutkimusten mukaan itse asiassa harva lapsi edes pitää klovneista.

0:57

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja