Miksi neljänsiä rokotteita pantataan, kysyi presidentti Niinistö – Mika Salminen: Rokotteet käytetään, kun niistä on hyötyä

Miksi neljänsiä rokotteita pantataan? THL:n Mika Salminen vastaa 1:58
THL:n Mika Salminen kertoo, miksi neljänsiä rokotteita pantataan

Neljännen koronarokoteannoksen saanti on herättänyt julkista keskustelua. Kuka saa ottaa sen ja millä perustein?

THL suosittaa neljänsiä rokotteita 70-79-vuotiaille riskiryhmäläisille. THL:n mukaan neljänsiä annoksia suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille sekä tietyille iäkkäiden ryhmille, joilla kolmannen annoksen suoja ei kestä tarpeeksi kauan ja joita halutaan suojata myös lievältä taudilta.

Presidentti Sauli Niinistö totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänelle ei annettu neljättä rokotetta halukkuudestaan huolimatta. Miksi neljänsiä rokotteita ei anneta kaikille halukkaille?

– THL joutuu kaikkia rokotesuosituksiaan perustamaan lääketieteelliseen arvioon. Vain niiden perusteella voidaan suositukset antaa, eli rokotteen saaminen ei ole ihmisen omasta halusta kiinni, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen.

"Arviota tehdään jatkuvasti"

Salmisen mukaan rokotevarastot ovat riittäviä. Kyse on enemminkin Salmisen mukaan siitä, että rokotteet käytetään silloin, kun niistä on hyötyä. Lääketieteellinen arvio perustuu rokotteen tehokkuuden arvioimiseen.

– Se on pakko tähän arvioon perustaa.

Kesällä tapausmäärät ovat laskeneet, mutta syksyllä tapausmäärät saattavat taas nousta. Tämä johtuu siitä, että koronavirus on hengitystieinfektio. Syksyllä myös rokotesuositusta voidaan joutua muuttamaan.

Salmisen mukaan arviota rokotteiden tarpeesta ja tehokkuudesta tehdään jatkuvasti.

– Syksyllä voi olla, että jollekin osaa väestöstä suositellaan uusia annoksia.

Juhannuksen jälkeinen korona-aalto?

Salminen muistuttaa, että vaikka koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, koronaa silti liikkuu.

– Aaltoja tulee olemaan ja menemään, mutta niiden vaikutus on pienempi, kiitos rokotteiden ja lääkkeiden.

Juhannuksena ihmiset kokoontuvat yhteen, ja erilaiset massatapahtumat kuten festivaalit keräävät suuriakin ihmisjoukkoja. Salminen ei kuitenkaan ole liian huolissaan siitä, että juhannus aiheuttaisi korona-aallon.

– Kyllä tähänkin mennessä ihmiset ovat kokoontuneet ja käyneet ravintoloissa ja baareissa, ja tapausmäärät ovat laskeneet. Ei ole mitenkään välttämätöntä, että tämä johtaisi pahaan takaiskuun.

Niinistö ei saanut neljättä rokotetta, vaikka olisi halunnut — miksi rokotteita pantataan? 7:19
Niinistö ei saanut neljättä rokotetta, vaikka olisi halunnut — miksi rokotteita pantataan?



Lue myös:

    Uusimmat