Miksi miehet ovat vaaleaveriköiden perään?

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä? Totta! Eri tutkimustuloksien mukaan vaaleilla naisilla on korkeat naishormonitasot, mikä viehättää miehiä. Vaaleiden naisten vetovoimaisuuteen löytyy myös muita syitä.

The Guardian.co.uk-sivusto valoittaa evoluutiopsykologian näkökulmasta, miksi vaaleat naiset ovat monien miesten mieleen. Ihmisillä, joilla on vain pieni määrä melamiinipigmenttiä, on todennäköisesti vaaleat hiukset. Ei ole olemassa yhtä geeniä, minkä takia ihmisellä olisi vaaleat hiukset ja siniset silmät, mutta nämä ominaisuudet ovat usein samalla ihmisellä, koska niihin vaikuttavat geenit sijaitsevat lähekkäin samassa kromosomissa.

Teorioiden mukaan kaukasialaisten vaaleat hiukset ja siniset silmät ovat melko uusi yhdistelmä, joka on yleistynyt noin 11 000 vuotta sitten. Piirteiden uskotaan yleistyneen pohjois-eurooppalaisten heimojen keskuudessa viime jääkauden lopulla. Sekä luonnonvalinnan että seksuaalisen valinnan oletetaan vaikuttaneen vaaleiden hiusten yleistymiseen, mutta erityisesti seksuaalisella valinnalla on ollut painoarvoa.

Luonnonvalinta-teorian mukaan vaaleus yleistyi, koska pohjoisessa on vähemmän auringon valoa. Ultraviolettisäteily läpäisee vaalean ihon tehokkaammin. UVB-säteitä tarvitaan synnyttämään ihmisessä elintärkeää D-vitamiinia.

Seksuaaliteorian mukaan ankarissa pohjoisen oloissa ihmiset olivat riippuvaisempia lihasta kuin lämpimämmillä alueilla asuvat ihmiset. Miehet joutuivat siis lähtemään pitkiksi aikaa metsästämään. Metsästysretket olivat vaarallisia, ja monet miehet kuolivat niillä. On ehdotettu, että naiset joutuivat kilpailemaan miesten suosiosta, koska niin monet miehet kuolivat metsästäessään. Kun paleoliittisen kauden miehille tuli valinnanvaraa naisista, he valitsivat vaaleita naisia, jotka erottuivat kilpasiskoistaan.

Vaaleat hiukset ovat myös olleet rehellinen vinkki nuoruudesta, sillä hiukset tummuvat yleensä vanhetessa.

Useammat naiset syntyvät vaaleina kuin miehet. Vaaleiden hiusten säilyminen aikuiseksi asti kertoo myös naisen seksuaalisesta kelvollisuudesta. Kaukasialaisilla vaaleilla naisilla on yleensä hiukan korkemmat naishormoni-estrogeenin tasot kuin bruneteilla. Vaaleilla kaukasialaisnaisilla on myös muita ominaisuuksia, joita pidetään miesten mielestä haluttavina, kuten alhaiset testosteronitasot. Alhaisen testosteronitason takia vaalealla naisella on brunettea todennäköisemmin sirot kasvonpiirteet, pieni nenä, pienet leukaperät ja suippo leuka, kapeat olkapäät, pehmeä iho, vähäinen ihokarvoitus sekä lapsekasta käyttäytymistä, kuten korkeat energiatasot ja leikkisyyttä.

Yksi mahdollisuus, miksi pohjoisen miehet alkoivat suosia vaaleita naisia, on isyyden varmistaminen. Vaaleiden hiusten ja sinisten silmien geenit ovat resessiivisiä, joten molemmilla vanhemmilla täytyy olla nämä ominaisuudet, jotta lapsi perisi ne. On siis ehdotettu, että sinisilmäiset miehet valitsivat sinisilmäisiä naisia, jotta he pystyivät olemaan varmoja isyydestään. Sinisilmäinen mies ei ruskeasilmäisen naisen kanssa olisi voinut olla yhtä varma isyydestään, jos lapsella oli ruskeat silmät.

Miesten vaaleahiuksisuus ei liity mitenkään estrogeenitasoihin, eivätkä miehen vaaleat hiukset kerro piirteistä, jotka olisivat vastakkaisen sukupuolen takia lisääntymismielessä erityisen haluttavia. Naiset eivät myöskään valitse kumppaniaan niin paljon ulkonäön takia kuten miehet tekevät. Jääkauden naiselle ei ole riittänyt pelkät miehen vaaleat hiukset, vaan miehen on pitänyt kyetä metsästämään.

Vielä tänäkin päivänä vaaleat naiset ovat haluttuja. Tutkimuksen mukaan vaaleat naiset ovat useammin esillä Playboy-lehtien keskiaukeamilla kuin naistenlehdissä. Vaaleita naisia esiintyy kaikenlaisissa lehdissä myös enemmän kuin maan väestössä on prosentuaalisesti vaaleaverikköjä.

Lähde: The Guardian.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja