Mainos

Miksi bussi vinkuu ja piipittää?

Aamulla väsyneenä ruuhkabussissa töihin matkaaminen ei ole välttämättä aina mukavin mahdollinen elämys. Hermoja raastavaksi kokemukseksi se muuttuu viimeistään silloin, kun koko bussimatkan korvissa raikuu linja-autosta lähtevä terävä piipitys tai vinkuva varoitusääni.

Miksi ihmeessä bussi vinkuu ja piipittää, Nobinan liikennejohtajaMårten Winqvist?

Linja-autoissa on tällainen vianantopiiri, jonka tarkoitus on hälyttää, silloin kun bussissa ilmenee jokin häiriö. Äänen tarkoitus on kiinnittää kuljettajan huomio vikaan, jotta se voidaan korjata.

Syitä tällaiseen hälytykseen on useampia. Vika saattaa olla isompi tai pienempi, esimerkiksi se että bussin ovi ei sulkeudu tai moottorin sähköinen häiriö.

Silloin jos tämä varoitusääni kuuluu koko matkan ajan, kertoo se yleensä siitä, että vika ei ole niin vaarallinen, että matkaa ei voitaisi jatkaa. Mutta ymmärrän kyllä, että onhan se ärsyttävää, jos tämä hälytysääni kuuluu yhtämittaisesti pitkiä aikoja.

Eikö hälytysääntä saada siis pois päältä?

Tämä vähän vaihtelee. Toisinaan sen saa pois sillä, että kuljettaja pysäyttää auton ja sammuttaa autosta virrat pois noin 5-10 sekunniksi. Eli vähän samaan tapaan kuin tietokonetta uudelleen käynnistettäessä. Tällöin tieto viasta jää kyllä lokitietoihin.

Mutta toisinaan autossa saattaa olla sellaisia vikoja, jotka eivät tällaisesta korjaannu. Tällöin auto pitää viedä varikolle korjattavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.