Miksi Barcelona palkkasi nimettömyyden? Suuri shakin ystävä tuo jättiseuran kannattajille hyviä uutisia ja kysymysmerkkejä

Barcelona jäi Ernesto Valverden viimeisessä La Liga -ottelussa 2-2-tasapeliin Espanyolin kanssa.

Barcelona nimesi myöhään maanantaina Quique Setienin, 61, seuran uudeksi päävalmentajaksi kahden ja puolen vuoden sopimuksella. Setienin tehtäväksi on annettu palauttaa seuraan sen ikonisen syöttöpelaamisen tyylit ja perinteet.

Nimettömyys suuren yleisön silmissä ei kerro valmentajan kyvyistä mitään, mutta siihen sisältyy Barcelonan tuoreen palkkauksen suurin kysymysmerkki: Setienillä ei ole näyttöjä menestyksestä korkeimmalla tasolla.

Samalla kun edeltäjä, Ernesto Valverde, voitti kahdessa vuodessa kaksi La Ligan mestaruutta ja sai potkut sarjajohtajan paikalta, Setienin suurimmat saavutukset Real Betisissä olivat kuudes sija kaudella 2017-2018 ja Copa del Reyn välieräpaikka. Osapuolten tiet erosivat viime kauden jälkeen Betisin jäätyä Espanjan liigassa kymmenenneksi.

Omalla pelaajaurallaan Racing Santanderia ja Atletico Madridia keskikentällä edustanut Setien joutui Betisissä lopulta kannattajien hampaisiin näiden vaatiessa päävalmentajaltaan enemmän intohimoa ja vähemmän millimetrin tarkkaa yksityiskohtiin keskittymistä. Juuri tästä syystä Setien saattaa olla tismalleen oikea henkilö Barcelonalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Hollantilaislegenda Johan Cruyffin 1980-luvulla Kataloniaan istuttama filosofia tuotti 2010-luvun vaihteeseen yhden jalkapallon historian ylivoimaisimmista kollektiiveista. Mestaruuksista huolimatta pelin sisällöllinen punainen lanka on viime vuosina karannut. "Vanhan" Barcelonan perustuksille palaaminen Setienin kaltaisen Cruyffin opetuslapsen johdolla voi osoittautua Barcelonalta viisaaksi liikkeeksi.

– Muistan, kun Johan Cruyffin Barcelona saapui. Siitä asti aloin ymmärtää, mitä olin tuntenut läpi elämäni, läpi urani, Setien sanoi The Coach's Voice -ohjelman haastattelussa.

– Aloin tuolloin todella katsoa jalkapalloa. Analysoida sitä. Ymmärtämään, mitä tunsin, ja mitä haluaisin laittaa käytäntöön valmentajana.

Ikääntynyt runko, kukoistava talous

Varmaa on, että itsepäisenä valmentajana mielipiteet Espanjassa jakavan Setienin alaisuudessa Barcelona pyrkii jälleen pelaamaan sitä jalkapalloa, josta se kerran tuli kuuluisaksi. Mutta pystyykö shakin suurena ystävänä tunnettu Setien toteuttamaan sitä historiaa vastaavalla menestyksellä? Lionel Messi, Sergio Busquets, Jordi Alba ja Gerard Pique ovat yhä mukana, mutta vanha ydinryhmä on pelitavan fyysiset vaatimukset huomioiden ikääntynyt, ja tiki-takan -rakentamista vastaan puolustaminen jalkapallomaailmassa kehittynyt.

Uusi päävalmentaja saapuu seuraan, joka on Valverden alaisuudessa nojannut peli-identiteettinsä vastaisesti enemmän poikkeusyksilöidensä henkilökohtaiseen kykyyn. Taloudesta Setienin rakennusprojekti ei kuitenkaan tule jäämään kiinni. Jalkapalloseurojen liikevaihtoa arvioiva asiantuntijapalveluyritys Deloitten raportti kertoi Barcelonan ohittaneen äskettäin Real Madridin ja ensimmäisenä joukkueena 800 miljoonan euron tulot.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja