Mikael Jungner: Sydänkohtaus lähensi parisuhdettamme

Sairauskohtauksesta selvinnyt Mikael Jungner muuttaa elintapojaan perusteellisesti.

– Suhtaudun aika fatalistisesti elämänmenoon, mutta kyllä tämä oli järkyttävä kokemus, Mikael Jungner toteaa saamastaan sydänkohtauksesta.

Jungner sai sydänkohtauksen torstaina. Hän kertoi asiasta julkisen Facebook-profiilinsa tilapäivityksessä.

Mikael kertaa vielä tapahtumia ennen sairauskohtausta. Hetkeä ennen kohtausta Mikael tunsi olonsa heikoksi.

– Minulla oli kipua ja outo tunne. Se vei nopeasti voimat, joten ei ollut energiaa siinä tilanteessa säikähdellä. Onneksi ambulanssi tuli nopeasti. Siinä ei olisi kauan mennyt ja henki olisi lähtenyt, jos en olisi päässyt sairaalaan.

– En vähätellyt tilannetta. Tuntui kuin Alien-elokuvassa, että jotain tulee rinnasta ulos. Ajattelin, että tämä on joko sydänkohtaus, tai keuhkoveritulppa. Ei olisi tullut mieleenkään vastustella. Välttämättä en itse olisi saanut ambulanssia hälytettyä. Vaimo pelasti tilanteen.

Suhde läheni Maria-vaimoon

Mikael Jungner on kiitollinen vaimolleen Marialle nopeasta toiminnasta.

– Varmaan hän oli hädissään, mutta toimi hyvin ja määrätietoisesti, rohkeasti sekä selkeästi. Vaimossa on selkeästi kriisinjohtajan ominaisuuksia.

– Tietenkin olen kiitollinen, että kävi näin hyvä tuuri. Olen nöyrä, sillä tämä oli hyvä muistutus, että ”parasta ennen päiväys” alkaa olla ohi. ”Parasta eteenpäin” -ajatuksella pidän itsestäni huolta liikunnan ja ruokavalion avulla. Nuoren aikuisen elämä ei enää käy keski-ikäiselle.

Mikael toteaa sairauskohtauksen lähentäneen myös parisuhdetta vaimonsa Marian kanssa. Joskus elämä voi olla hiuskarvan varassa.

– Kyllä tämä lähentää parisuhdettamme. Yleisemmin sanottuna on hyvä muistaa, että elämä on rajallinen ja teoilla on seurauksia. Syövän toteamisesta on kahdeksan vuotta. Tästä on seurannut paljon hyvää.

Muutti elintapojaan sairauskohtauksen jälkeen

Mikael päätti heti sydänkohtauksen jälkeen muuttaa ruokavalionsa ja lisätä liikuntaa.

– Liikun päivittäin, vähennän sterssiä, vaikka pidän siitä. Teen erilaisia harjoituksia, joiden avulla voin vähentää stressiä. Jatkossakin voin syödä pekonihampurilaisia, mutta lisään ruokavaliooni kasviksia ja vihanneksia.

– On todella tärkeää mennä nopeasti hoitoon. Sairaalassa kolme eri lääkäriä kävi sanomassa, että oli onnekasta, jotta olin muutamassa kymmenessä minuutissa hoidettavana. Kun sydänkohtaus alkoi Meilahdessa, niin sydän ei mennyt rikki. Siinä oli paljon tuuria.

Jungner uskoo sydänkohtauksen muuttavan monella muotoa hänen elämäänsä jatkossa.

– Nyt tukosta ei ole ja kolesteroli ja verenpaine ovat alhaalla. Verisuonetkin olivat ihan kunnossa. Tässä oli sillä tavalla tuuria, että pienestä reaktiosta lähti ketjureaktio.

– Olen jutellut kohtalotovereiden ja hoitajien kanssa. Se on avannut uuden maailman. Sydänvaivat ovat iso osa suomalaisuutta. Oma terveydentila riippuu tyystin omista ratkaisuista. Siihen kannattaa nähdä vaivaa.

(MTV3–JARI KUPIAINEN)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja