Mika Aaltola: Turkin ja Unkarin parlamentit ovat ehkä hyväksyneet Suomen Natoon jo ensi viikolla

Mika Aaltola: Suomen Nato-hakemuksen palaset ovat loksahtaneet paikoilleen  4:27
Näin Mika Aaltola näkee Suomen Nato-polun jatkon.

Suomi on kaikista hidasteista huolimatta liittymässä Natoon ennätyksellisen nopeasti, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

– Olemme seuranneet tätä vähäin kuin hidastettua pitää elokuvaa, mutta oikeasti tämä on toteutunut aika nopeasti, Aaltola vertaa.

Aaltola antaa positiivisimpana arvionaan, että jo ensi viikolla kaikkien Nato-maiden parlamentit ovat voineet hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden. Joka tapauksessa todennäköistä on, että ratkaisevat askeleet tehdään lähi viikkoina.

Sauli Niinistön arviota, että ensi heinäkuussa Vilnan kokouksessa sekä Ruotsi ja Suomi olisivat Naton jäseniä, Aaltola pitää uskottavana.

– Pääsiäisen korvilla kyse on enää kyse teknisistä mahdollisuuksista, hän ennustaa.

– En näe tällä hetkellä sellaista syytä, miksi Turkki jarruttaisi tai miksi Unkari epäröisi. Kyllä asiat ovat loksahtaneet tässä mieleessä paikoilleen.

HS: Ukraina on esittänyt pyynnön Hornetien luovuttamista koskevasta keskustelusta – katso Mika Aaltolan analyysi 14:42
Katso Mika Aaltolan koko haastattelu, jossa hän nostaa esille, että Suomi voisi viedä jopa enemmän aseita Ukrainaan, kun pääsee Naton jäseneksi. Samalla hän kommentoi, miten Suomi saisi turvaa Venäjän mahdollisista ydinaseuhittelua vastaan: "On hyvä olla sateenvarjon alla sadepäivän varalta".

Lue myös:

    Uusimmat