Mika Aaltola rauhoittelee: "Ei minusta kannata olla huolissaan"

Mika Aaltola, 53, on esikoispojan isä – herää joka päivä aamuviideltä kommentoimaan maailmaa:"Lapsesta on tullut ankkuri elämään" 6:51
Katso myös: Mika Aaltola, 53, on esikoispojan isä – herää joka päivä aamuviideltä kommentoimaan maailmaa: "Lapsesta on tullut ankkuri elämään"

Presidenttispekulaatioissa viime viikkoina vinhaan tahtiin pyöritelty Mika Aaltola rauhoittelee Twitter-päivityksessään jaksamisestaan huolestuneita.

– Ei minusta kannata olla huolissaan. On paljon muita huolenaiheita, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tviittaa.

– Paljon myös yhteiskunnan sisäisiä pelkoja vaalien lähestyessä. Edessä on iso murroskausi ja jännitys erilaisista konsensuskaappauksista ja -siirtymistä on suurta. Ne konkretisoituvat helposti henkilöihin. 

Aaltolan sisko, Turun yliopiston eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola nosti veljensä henkisen jaksamisen esiin viikonloppuna sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien politiikan toimitus oli tehnyt Mika Aaltolasta syväluotaavan artikkelin. 

Elisa Aaltolan mielestä Mika Aaltola oli joutunut viime päivinä ”kohtuuttoman riepottelun kohteeksi”. 

– Häneltä äkisti vaaditaan poliittisia kannanottoja, vaikka hän on tutkija eikä siksi halua niitä antaa. Hän ei ole asettunut ehdolle minnekään, joten miksi tämä vaatimus? Elisa Aaltola kysyi.

"Ehkäpä jonain päivänä politiikka kiinnostaa"

Mika Aaltola kertoo olevansa kunnossa. Hän jälleen kerran myös vahvistaa, että ei ole asettumassa ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa.

Aaltolan suunnitelmissaan eivät ole myöskään eduskuntavaalit. Täysin ovea politiikalta Aaltola ei kuitenkaan sulje.

– Ehkäpä jonain päivänä politiikka kiinnostaa. Ei minulla ole tietääkseni mitään politiikkakieltoakaan. Ilmoitan kyllä, jos aikomukset muuttuisivat.

Aaltola myös kiittää ihmisiä saamastaan tuesta.

– Suomalaiset arvostavat asioiden rehellistä puntarointia ja läsnäoloa. Etäisyys tärkeinä hetkinä vieraannuttaa. Pitää olla omana itsenään läsnä, tunnistettavana olentona. 

Minkä puolueiden kutsuun voisit vastata? Mika Aaltola vastaa tiukkaan uteluun presidenttiehdokkudesta 1:23
Katso myös: Minkä puolueiden kutsuun voisit vastata? Näin Mika Aaltola vastasi lokakuun puolivälissä Viiden jälkeen -ohjelman tiukkaan uteluun presidenttiehdokkudesta

"Elämässä on hyvä vaihe"

Aaltola kertoo nyt jatkavansa ”omaa tekemistään”.

– Elämässä (on) hyvä vaihe. Lapsi, Kirsi ja olen kolmeen vuoteen julkaisut neljä kirjaa. Ulkopolitiikan keskustelija olen mielelläni. Se on intohimo. Luulen, että se myös minusta näkyy. Suurella sydämellä ja velvollisuudella suhtaudun roolini, Aaltola kirjoittaa.

Lopuksi hän kehaisee suomalaisia sivistyneisyydestä.

– Oli hienoa huomata, että Suomessa olisi voitu valita jopa asiantuntija presidentiksi. 

– Se antaa meistä valveutuneen ja sivistyneen kuvan ulospäin.

Mika Aaltolan presidenttiehdokkuutta on ennakoitu viime kuun lopulta, jolloin hän osoittautui Ilta-Sanomien vaalikyselyssä suomalaisten suosikiksi.

Lue myös:

    Uusimmat