Miesten ampumahiihtoa hallitsee mielin määrin yksi urheilija – seitsemän kisaa, seitsemän MM-kultaa: "Hän on ihan älytön lahjakkuus"

Tulosruutu: Johannes Thingnes Bö teki nappasi seitsemännen MM-kultansa torstaina parisekaviestissä

Norjalaishurjimus Johannes Thingnes Bö voi viikonloppuna yltää historiallisen täydelliseen MM-suoritukseen: seitsemän kisaa, seitsemän kultaa. Koossa Oberhofin MM-koitoksista on jo viisi mestaruutta, ja pari on vielä tarjolla lauantaisen viestin ja sunnuntaisen yhteislähdön myötä.

Bö, 29, on kaikkiaan urallaan kahminut jo 17 maailmanmestaruutta. Ensimmäisen hän voitti 21-vuotiaana Kontiolahdella 2015, pari vuotta sen jälkeen kun oli päässyt Norjan tasokkaaseen maajoukkueeseen. Norjan joukkueen hiihtovalmentajana tuolloin toiminut ruotsalainen Ola Ravald muistaa parikymppisen Bön hyvin.

– Hän oli ihan älytön lahjakkuus. Tiesimme hänestä jo aiemmin, koska hän oli (norjalaishuippu) Tarjei Bön pikkuveli. Tiesimme myös, että hänestä tulee vielä jotain suurta, Ravald sanoo.

Mikä sitten tekee Johannes Thingnes Bösta niin dominoivan?

– Ensinnäkin, hänellä on aivan mahtava fysiikka. Valtava hapenottokyky, ja kun häntä on valmennettu yhä paremmin, myös palautumisessa on tullut kehitystä. Tämä sallii hänen mennä täysillä (lähes) loppuun saakka, ennen kuin täytyy hiljentää ennen ampumapaikkaa.

Hiihtovalmentajana Ravald ihastelee Bön hiihtoa, mutta hallitsee myös lajin yhtä lailla ratkaisevaa osaa eli ammuntaa.

– Hän on kehittynyt siinäkin. En ole (ammunnassa) asiantuntija, mutta kun muistelee kokemuksiani Norjasta, hän on aivan ihmeellisen peloton ammunnassa. Hän ei pelkää ohilaukauksia, on hyvin aktiivinen eikä koskaan passiivinen ammunnassa. Ei liiallista varovaisuutta, menee sitten syteen tai saveen, Ravald miettii.

– Hänellä on myös sellaista henkistä vahvuutta, että jättää ohilaukaukset taakseen ja jatkaa vaan eteenpäin. Epäonnistumiset eivät jää vaivaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat