Mieskin tarvitsee kauneusunet – lue tästä syyt!

Mies, mene rohkeasti ajoissa nukkumaan, se on hyväksi terveydellesi.

Nainen, istuuko miesystäväsi illat tietokoneen tai television ääressä? Painaako hän hulluna töitä? Mies, uskotko sinä edelleen vanhaan väittämään, jonka mukaan levätä voi vasta haudassa.

Huffingtonpost.comin mukaan mieskin kaipaa kunnon unia, jos ei muuten niin terveytensä vuoksi.

Kauneusunilla kuntoilun huipulle

Chicagon yliopiston tutkijat havaitsivat, että unella on suuri vaikutus aineenvaihduntaan. Unenpuute hidastaa aineenvaihduntaa. Tutkimuksessa myös stressihormoni kortisolin määrä nousi kehossa vähäisen unen kausina. Kortisoli on yhdistetty esimerkiksi muistivaikeuksiin ja palautumiskyvyn huonontumiseen urheilijoilla.

Verenpaine ja unen laatu

Unen määrä on eri asia kuin sen laatu. Hypertension: Journal of the American Heart Associationissa julkaistun raportin mukaan ne miehet, jotka nukkuvat yönsä kevyesti, kärsivät 83 prosenttia todennäköisemmin korkeasta verenpaineesta.

Seksielämä kärsii

Väsyneenä ei jaksa ajatellakaan seksuaalista kanssakäymistä. Valvominen kuitenkin vaikuttaa seksielämään myös konkreettisesti. The Journal of American Medical Associationissa julkaistun tutkimuksen mukaan unen vähyys vaikuttaa libidoon. Unenpuutte saattaa vähentää testosteronin määrää miehen kehossa 10–15 prosenttia.

Hoida uniapneasi

Uniapneasta kärsivän miehen yöt ovat levottomia ja lepo näin laadutonta. Eräs uniapnean aiheuttama sivuvaikutus on kaksi kertaa yleisempi miehillä naisiin verrattuna: kun veren happipitoisuudet yöllä laskevat äkisti, sydän- ja verenkiertoelimistö rasittuu, mikä puolestaan voi lisätä muun muassa sydänkohtauksen riskiä, kertoo Mayo Clinic.

Jos miehen on vaikeaa nukahtaa ja pysyä unessa, ja jos hän kärsii esimerkiksi kovasta kuorsaamisesta, hengitys taukoaa unen aikana ja kurkku ja suu ovat herätessä kuivat ja pää kipeä, on syytä vierailla lääkärissä ja hakea apua uniapneaan.

Valvomalla ylipainoiseksi

Unenpuutteen ja ylipainon välinen yhteys on ollut otsikoissa aiemminkin. American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistun, 30-49-vuotiaita tutkimushenkilöitä havainnoineen selvityksen mukaan unenpuutteesta kärsivät koehenkilöt söivät 300 kaloria muita enemmän.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja