Mies tuomittiin 101 rikoksesta – tuomio kolme kuukautta

Varashälytin nakkipaketissa? Näin helsinkiläis-Alepassa ehkäistään myymälävarkauksia 2:26
KATSO VIDEO: Varashälytin nakkipaketissa? Näin helsinkiläis-Alepassa ehkäistään myymälävarkauksia.

Mies tuomittiin marraskuussa Helsingin käräjäoikeudessa rikosvyyhdistä, jossa hän oli vuosina 2020–2022 syyllistynyt yli sataan omaisuusrikokseen.

Käytännössä moni rikoksista oli tapahtunut muutamien päivien etäisyydellä toisistaan. Yksittäisissä teoissa vietiin yleensä runsaan kymmenen euron tai korkeintaan muutamien kymmenien eurojen eriä ruokaa tai juomaa. Yleensä uhriksi joutuivat väkeviä alkoholeja menettäneet Alkot tai ruokakaupat, josta vietiin mietoja alkoholijuomia, eineksiä ja makeisia.

Joukossa oli kuitenkin myös vakavampia rikoksia, kuten polkupyörän ja sen sivulaukuissa olleen arvo-omaisuuden vieminen. Tässä teossa omaisuuden arvoksi oli omistaja arvioinut noin 1000 euroa.

Oikeus: ”Toimivaksi tiedetyn tekotavan pitkäjänteistä hyödyntämistä”

Oikeudessa pohdittiin sitä, olivatko teot näpistyksiä, joissa rikos oli jo paikoin vanhentunut. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen pitkäjänteinen ja piittaamaton toimintatapa varastaa omaisuutta lisäsi teon moitittavuutta niin, ettei tekoja voitu pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisinä näpistyksinä.

Tämän johdosta tekojen katsottiin olevan näpistysten ja niiden yritysten sijaan varkauksia ja niiden yrityksiä.

– Anastukset ovat toistuneet säännöllisesti ja hän on jopa päivittäin anastanut alkoholia ja elintarvikkeita Alkosta ja ruokakaupoista. Teot eivät siten ole perustuneet satunnaisiin päätöksiin, vaan ne ovat pikemminkin ilmentäneet toimivaksi tiedetyn tekotavan pitkäjänteistä hyödyntämistä omaisuuden anastamiseksi. Rikosten toistaminen on tässä tapauksessa osoittanut tavanomaista myymäläanastusta suurempaa suunnitelmallisuutta ja tekijän harkittua piittaamattomuutta toisen omaisuuden suojasta, tuomiossa perustellaan.

Vuonna 1981 syntynyt mies tuomittiin yhteensä sadasta rikoksesta varkauksia tai sen yrityksestä. Näiden lisäksi hänet tuomittiin yhdestä kätkemisrikoksesta, jolloin yhteensä hän sai tuomion 101 rikoksesta. Tuomio oli kolmen kuukauden ehdollinen vankeus.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhreille korvauksia anastamistaan tuotteista. Isommat korvaukset kuitenkin muodostuivat rikosten selvittämiskuluista, jotka saattoivat olla yksittäisessä muutaman euron varkaudessa 60 euron luokkaa.

Näpistely riivaa kauppoja – miten itsepalvelukassojen vorot saadaan kuriin? 9:52
Huomenta Suomi -ohjelmassa pohdittiin huhtikuussa, miten kauppoja riivaavat itsepalvelukassoilla näpistelevät saataisiin kuriin.

Lue myös:

    Uusimmat