Mies toteutti erikoisen unelman: Perusti oman pikku valtion – nyt ei saa astua sinne enää jalallakaan

Tshekkiläinen Vit Jedlicka vuosi sitten keväällä idean. Idealistisen idean. Hän päätti perustaa minivaltio Liberlandin Serbian ja Kroatian välissä olevalle ei-kenenkään-maalle.

Keväällä 2015 hän meni maapläntille ja löi uuden lipun maaperään. Hänen kolme ystäväänsä valitsivat hänet presidentiksi. Liberland oli Jedlickalle liberaaliuden unelma; maa, jossa ei ollut veroja, ei asekontrollia ja valuuttana Bitcoinit. Hän sai hakemuksia yli puolelta miljoonalta ihmiseltä, jotka haluaisivat muuttaa Liberlandiin asumaan.

Hän ehti nimittää itselleen hallituksen ja suurlähettiläitä, rahaa hänelle virtaa joukkorahoituksella ja rikkailta liberaareilta lahjoittajilta.

Mutta nyt Jedlicka ei saa BBC:n mukaan astua maalle enää jalallakaan. Eikä saa kukaan muukaan. Mitä oikein tapahtui?

Ei kenenkään maa

Liberland on harvinainen esimerkki maasta, joka ei ole kenenkään.

Se oli aikoinaan Serbiaa, mutta se päätyi Kroatialle vuonna 1990 Jugoslavian sisällissodan päätteeksi.

Kroatia ei kuitenkaan halunnut sitä; sen hyväksymällä maa olisi hyväksynyt myös uudet rajat, joiden ansiosta sille olisi jäänyt vähemmän pinta-alaa kuin nyt. Myöskään Serbia ei halunnut pientä, seitsemän neliökilometrin plänttiä.

Mutta tämä 32-vuotias tshekkiläismies halusi. BBC kuvaa Jedlickaa mieheksi, joka on ystävällinen ja helposti lähestyttävä – ja lopettaa lauseensa aina pieneen hihitykseen.

Huffington Postille Jedlicka kertoo, että monilla ihmisillä ympäri maan on aina ollut halu elää vapaassa valtiossa, jossa hallitus määrää mahdollisimman vähän. 

Jedlickan unelman tielle tuli kuitenkin Kroatia. Maa, joka ei Liberlandia itselleen halunnut, ei myöskään hvyäksynyt sitä, että siihen perustettaisiin liberaalien unelma, utopia.

Kroatia päätti pidättää ja sakottaa jokaista, joka yritti Liberlandin alueelle.

Jedlicka kuitenkaan ei ole lannistunut. Nyt hän kiertää maata pitämässä puheita ja Liberlandia hän pitää hengissä sosiaalisessa mediassa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja