Mies nousi Mount Everestin huipulle kaksi kertaa viikossa – otti nimiinsä kiipeämiskertojen maailmanennätyksen

Nepalilainen Kami Rita Sherpa on tiistaina kiivennyt maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle 28. kerran, uutisoi Reuters. Luku on uusi ennätys. Aiemmin Kami Rita Sherpa jakoi ennätyksen Pasang Dawa Sherpan kanssa.

Kami Rita Sherpa otti ennätyksen nimiinsä kiivettyä kahdesti Everestin huipulle viikon aikana.

Nepalissa sijaitsevan Mount Everestin, nepalilaiselta nimeltään Sagarmathan, huipulle kiivettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1953. Huipulle kipusi ensimmäisenä uusiseelantilainen Edmund Hillary ja toisena samassa ryhmässä kiivennyt nepalilainen Tenzing Norgay.

Everestille kiipeämisestä on viime vuosikymmeninä muodostunut iso bisnes. Vaikka kyse ei ole teknisesti erityisen vaikeasta vuoresta, ovat sen korkeus, ruuhkat ja kiipeilijöiden usein verrattain vaatimaton kokemustaso omiaan lisäämään onnettomuuksien määrää. Everestillä on kuollut yli 300 ihmistä.

Vuonna 2021 kiipeilylupia myönnettiin yli 400 kappaletta, mikä on tuohon mennessä ennätys.

Heinäkuuhun 2022 mennessä Everestin huipulle oli kiivetty yhteensä 11 346 kertaa. Huipulla on käynyt 6 098 ihmistä.

Everestin huipulle vähintään kymmenen kertaa kiivenneitä on yli 30. Heistä valtaosa on nepalilaisia, jotka tyypillisesti työskentelevät ulkomaalaisten kiipeilijöiden rahoittamissa ryhmissä. Heidän vastuullaan ovat monet vaarallisimmiksi mielletyt tehtävät, kuten kiipeämisreitin valmistelu.

Suomalainen Veikka Gustafsson on kiivennyt Everestin huipulle kolme kertaa, vuosina 1993, 1997 ja 2004.

Lue myös:

    Uusimmat