Mies löi tuttavaansa suurella keittiöveitsellä kaulaan – "Soittakaa hätänumeroon, ei ole paljoa aikaa jäljellä!"

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläismiehen yli yhdeksän vuoden vankeuteen taposta.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1995 syntynyt Jere Juhani Aalto tappoi miehen lyömällä tätä kerran keittiöveitsellä kaulan alueelle. Henkirikos tapahtui toukokuun lopussa Helsingissä.

Aalto löi miestä keittiöveitsellä voimakkaasti ylhäältä alaspäin osuen kaulan ja hartian yhtymäkohtaan. Mies vietiin sairaalaan, mutta hän menehtyi siellä.

Aalto myönsi tekonsa, mutta hän kiisti lyöneensä miestä voimakkaasti tai tappaneensa tätä tahallaan. Hän myönsi syyllistyneensä hätävarjelutilanteessa tehtyihin törkeään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Hän kertoi oikeudelle torjuneensa uhrin voimakasta hyökkäystä häntä ja hänen naisystäväänsä kohtaan. Aalto kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli lyödä uhria olkapäähän, jotta hyökkäys keskeytyisi. Tilanteessa ollut kolmas ihminen, vuonna 1975 syntynyt nainen, kaasutti oikeuden mukaan uhria kaasusumuttimella.

Haki veitsen "vaiston varassa"

Uhri oli tullut tapahtumapäivänä Aallon ja tämän naisystävän asuntoon. Hän huuteli Aallon mukaan oven ulkopuolella, minkä takia he päästivät hänet sisään. Aalto oli tutustunut uhriin naisystävänsä kautta noin puoli vuotta ennen tekoa.

Sisällä uhri alkoi Aallon mukaan perimään 40 euron velkaa aggressiivisesti; hän oli lyönyt Aaltoa ja hyökännyt kohti tämän naisystävää. Aalto sanoi hakeneensa veitsen ”täysin vaiston varassa”.

Lyönnin jälkeen uhri käveli rappukäytävään ja lyyhistyi sinne. Naisystävä meni perässä ja painoi uhrin haavaa. Aalto hakkasi naapurin ovea, mutta kukaan ei avannut. Kun hän kuuli, että ambulanssi oli soitettu, hän palasi omaan asuntoonsa.

Aalto oli tapahtumahetkellä korvaushoidossa ja käytti subutexia, mutta kiisti sen vaikuttaneen paljoa hänen muistikuviinsa tapahtuneesta.

Oikeudessa kuultiin todistajana myös samassa rapussa asunutta miestä, joka kertoi kuulleensa yläkerrasta naisen huudon: ”Soittakaa hätänumeroon, ei ole paljoa aikaa jäljellä!”

Oikeus piti lyöntiä tahallisena

Käräjäoikeuden mukaan oli riidatonta, että Aalto löi miestä kaulan alueelle ja että mies kuoli sen takia. Ristiriitaista oli kuitenkin se, toimiko Aalto tahallaan ja oliko kyseessä hätävarjelutilanne.

Käräjäoikeuden mukaan veitseniskun aiheuttama pistohaavan sijainti ja asento tukivat syytettä tahallisesta lyönnistä. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että Aalto ei olisi lähietäisyydeltä osunut olkapäähän, johon hänen oli omien sanojensa mukaan tarkoitus osua.

Käräjäoikeuden mukaan myös Aallon ja hänen naisystävänsä kertomukset uhrin heihin kohdistamasta väkivallasta olivat liioiteltuja.

Käräjäoikeus katsoi, että Aallon täytyi ymmärtää, että kyseisen kaltaisella veitsellä lyönnistä lähietäisyydeltä sellaiseen paikkaan varsin todennäköisesti seuraa kuolema. Käräjäoikeus katsoi Aallon toimineen tahallaan.

Naisystävä tuomittiin sakkoihin pahoinpitelystä ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat