Mies kuristi vaimonsa ja yritti lavastaa teon itsemurhaksi hirttoköyden avulla Helsingissä – lukitsi ruumiin asuntoon ja pakeni pienten lastensa kanssa Irakiin

Mies sai elinkautisen vankeusrangaistuksen murhattuaan vaimonsa viime syyskuussa ja yritettyään lavastaa tapahtuman itsemurhana tehdyksi hirttäytymiseksi. Tekninen tutkinta kuitenkin katsoi miehen kertomuksen mahdottomaksi.

Nainen ja mies olivat olleet aviossa miehen mukaan 11 vuotta, ja heillä oli yhteiset 4- ja 7-vuotiaat lapset.

Todistajien kertomukset pariskunnasta olivat ristiriitaisia. Toiset kertoi parisuhteen laadun olleen hyvä ja miehen naisesta huolehtivainen, toiset taas kuvailivat miestä alistajaksi, joka pahoinpiteli naista.

Naisella kerrottiin olleen myös henkisiä ongelmia, jotka alkoivat sen jälkeen, kun hänen isänsä ammuttiin Irakissa. Niiden pahenemisesta ja syistä todistajat kertoivat eri tavoin.

Ei kertonut lapsilleen äidin kuolemasta

Miehen kertomuksen mukaan hän oli aamulla palannut viemästä lapsiaan päivähoitoon ja kouluun, kun oli löytänyt vaimonsa katosta hirttäytyneenä. Hän kertoi ottaneensa vaimonsa irti ja todenneen tämän kuolleeksi.

Pelättyään tulevansa syytetyksi henkirikoksesta hän kertoi lukinneensa ruumiin huoneeseen, hakeneen lapsensa ja lähteneensä Irakiin, jonne matka oli jo suunniteltuna.

Mies oli pantannut pariskunnan omaisuutta, ottanut pikalainoja ja nostanut rahavaroja pankkitileiltä matkan rahoittamiseksi. Mies oli myös käytellyt naisen puhelimia tämän kuoleman jälkeen esiintyen puolisonaan. Vasta Irakiin päästyään hän oli soittanut sisarelleen ja kertonut vaimonsa tehneen itsemurhan.

Mies palasi Irakista vasta lähes pari kuukautta myöhemmin tietäen poliisien haluavan kuulla häntä.

Lapset kuulivat vasta lähes tällöin Suomen sosiaaliviranomaisilta äitinsä kuolleen. Mies oli Irakissa väittänyt äidin olevan sairaalassa.

"Tapahtumankulku on mahdoton"

Miehen kertomuksessa havaittiin kuitenkin ristiriitaisuuksia poliisin tekemiin tutkimuksiin nähden.

Asiantuntijan lausunnon mukaan muun muassa köyden jättämät toispuoliset jäljet puhuivat sitä vastaan, että nainen olisi hirttäytynyt jääden roikkumaan katosta. Köyttä oli myös käsitelty hansikkailla, jollaiset mies oli hankkinut kaksi päivää ennen tekoa.

Köyden solmun sisällä oli myös naisen leninkikangasta ja solmu oli naisen niskapuolella.

– [Naisen] olisi ennen hirttäytymistään täytynyt tehdä köyteen solmu niskapuolelle seisoessaan jakkaralla kiinnitettyään ensin köyden noin kolmesta neljään kierrosta katossa olleisiin kahteen koukkuun. Tällainen menettely olisi ollut hidas, vaivalloinen, epäkäytännöllinen ja sen vuoksi erittäin epätodennäköinen.

Lisäksi naisen verta havaittiin hirttoköyden solmusta ja katosta.

– Puolustuksen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumankulku on kokonaisuutena arvioiden mahdoton, tuomiossa todettiin.

Vuonna 1987 syntynyt Mustafa Joma Al-Kenani tuomittiinkin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Hänet määrättiin maksamaan lasten elatus ja maksamaan kummallekin lapselleen 12 000 euroa korvauksia kärsimyksestä. Anopilleen hänet määrättiin korvaamaan 6000 euroa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja