Mies kuoli kamalassa turmassa koulun työmaalla Tampereella

Työmies kuoli elokuussa 2021 Tampereella, kun betonielementti putosi hänen päälleen. 

Sammon koulun ja päiväkodin rakennustyömaalla tapahtuneen onnettomuuden syytteitä käsitellään nyt Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii kuudelle työturvallisuusrikoksista ja kuolemantuottamuksista syytetylle miehelle sakkorangaistusta. 

Työntekijä kuoli jäätyään rakenteilla olleen koulun liikuntasalin betonielementin alle. 

Haastehakemuksen mukaan liikuntasalin seinä koostui neljästä kerroksesta betonielementtejä. Onnettomuuden sattuessa alin kerros oli jo asennettuna, ja sen elementit oli kiinnitetty ympäröiviin rakenteisiin betonoimalla. 

Onnettomuushetkellä työmaalla oltiin asentamassa kolmea ylintä elementtiä. Turmassa kuollut työmies oli siirtymässä henkilönostimella hitsaamaan ylimmän elementin toista kulmaa kiinni. Hän oli laskeutunut nostimella alaspäin ja ollut vielä nostimen korissa, kun toinen ja kolmas elementti ovat irronneet väliaikaisista kiinnityksistään ja pudonneet alas. 

Puutteellinen kiinnitys syynä

Syyttäjän mukaan onnettomuuden syy oli elementtien hyvin puutteellinen kiinnitys. Haastehakemuksen mukaan rakennusliikkeen vastaava mestari oli sallinut elementtien asentamisen, vaikka asennussuunnitelma oli puutteellinen. 

Syytteessä olevat miehet työskentelivät onnettomuushetkellä rakennusliikkeessä, nostopalveluyrityksessä ja elementtisuunnittelusta vastanneessa yrityksessä. 

Turmassa kuollut mies oli nostopalveluyrityksen työntekijä. 

Syyttäjä vaatii miehille 50–80 päiväsakon suuruisia rangaistuksia. 

Rakennusliike on syyttäjän mukaan tuomittava vähintään 40 000 euron yhteisösakkoon, nostopalveluyritys 35 000 euron yhteisösakkoon ja elementtien suunnittelusta vastannut yritys 15 000 euron yhteisösakkoon. 

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion myöhemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat