Mies kaappasi tuntemattoman pojan kainaloonsa ja räpsi kuvia – rasistinen motiivi kovensi tuomiota

Mies tuomittiin sakkorangaistukseen tämän kohdeltua 11-vuotiasta poikaa rasistisesti Helsingissä kesäkuussa 2020.

Tapahtumat käynnistyivät, kun mies oli ärsyyntynyt nähdessään vieraan pojan taloyhtiön pihalla. Hän oli huutanut pojalle ja lähtenyt juoksemaan tätä kiinni.

Mies kertoi oikeudessa, että oli huomannut tuntemattoman pojan juoksevan heidän pihaansa kohti ja huutanut tämän perään selvittääkseen, millä asialla tämä oli. Poika oli vain vastannut juoksevansa ja lähtenyt juoksemaan sisäpihalle.

Mies: Taustalla pihan aiemmat tapahtumat

Mies kertoi hänelle syntyneen epäily siitä, että poika olisi ollut pihalla aikaisemminkin. Hän kertoi ajatustensa taustalla olleen se, että piha-alueella oli aiemminkin ollut vieraita henkilöitä ja ulkomaalaistaustaisiin yhdistettyjä outoja tapahtumia. Hän päättikin juosta pojan kiinni ja ottaa tästä kuvan. Kuvaamalla tuntemattoman pojan hänellä olisi jotain aineistoa, jos jotain tapahtuisi pihalla jälleen.

Poika oli kuulusteluissa kertonut olleensa juoksulenkillä, pelästyneensä hänelle huutanutta miestä ja lähteneensä tätä pakoon. Paon aikana mies olisi nimitellyt häntä rasistisesti. Poika oli ulkomaalaistaustainen.

Saatuaan pojan kiinni mies oli ottanut hänet yhdellä kädellä tiukkaan rutistukseen ja ottanut tästä kuvia kanssaan kännykällään pojan estelyistä huolimatta. Poika kertoi pelänneensä tilanteessa ja pyrkineensä siitä pois.

Mies kertoi oikeudessa, että päästettyään pojan jatkamaan matkaa hän oli huutanut perään, että tämä ei saa tulla enää pihalle, tai muuten kyseessä on poliisiasia.

Oikeus katsoi teon taustalla olleen rasismia

Mies kiisti, että pojan ulkomaalaistaustaisuudella olisi mitään tekemistä tapahtuneen kanssa. Oikeus ei kuitenkaan katsonut näin.

– Käräjäoikeus ei pidä tätä uskottavana, sillä [mies] on esitutkinnassa sekä osittain myös käräjäoikeudessa kertonut taloyhtiössä aiemmin tapahtuneista sattumuksista ulkomaalaisten toimesta, ja on tällä selittänyt toimintaansa ja epäluuloaan pihassa ollutta vierasta poikaa kohtaan.

Oikeus kiinnitti myös huomiota siihen, että miehen kertomuksistaan ilmeni sen mukaan selvä epäluulo ulkomaalaisia kohtaan. Se piti myös uskottavana, että kiihtyneessä mielentilassa mies olisi sanonut asioita, joita ei normaalisti sanoisi.

Rikostuomiota kovennettiin

Oikeus katsoi näytetyksi, että mies oli nimitellyt poikaa rasistisesti ja kohdistanut teot tähän muutenkin siksi, ettei tämä ole syntyperältään suomalainen. Tuomiota kovennettiin tämän rasistisen motiivin vuoksi.

Vuonna 1972 syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä ja kunnianloukkauksesta 50 päiväsakon rangaistukseen, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan 1000 euron seuraamusta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan pojalle 800 euroa korvauksia tilapäisestä haitasta.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat