Mies hyväksikäytti lasta – uhri tuli raskaaksi ja synnytti lapsen

Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit 4:19
Suuri osa lasten hyväksikäyttötapauksista tehdään verkon kautta. Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Asiantuntija neuvoo.

15-vuotias tyttö tuli raskaaksi ja myöhemmin äidiksi hyväksikäytön seurauksena Imatralla.

Hyväksikäyttö tapahtui vuonna 2020, kun 15-vuotias tyttö oli juotettu ensin viinalla humalaan ja sen jälkeen häntä oli käytetty hyväksi. Mies oli kourinut lasta, riisunut tämän alastomaksi ja ollut yhdynnässä siemensyöksyyn asti.

Tyttö oli tullut raskaaksi ja myöhemmin synnyttänyt lapsen.

20-vuotias mies: Olen kehitykseltäni lähellä 15-vuotiasta

Tyttö kertoi, että ei uskaltanut vastustella pelätessään miehen suuttuvan. Mies kiisti syytteet ja kertoi yhdynnän olleen kavereiden välisen yhteisen päätöksen tulos. 

Hän vetosi myös siihen, että tyttö olisi vain kuukausien päästä täyttänyt 16 vuotta. Mies itse oli 20-vuotias, eli viisi vuotta tyttöä vanhempi.

Hän kuitenkin vetosi muun muassa oppimisvaikeuksiinsa vakuuttaakseen oikeuden siitä, että hänen ja tytön henkisessä kypsyydessä ei ollut merkittävää eroa. Hän kertoi myös olleensa tytön kaveri jo useamman vuoden ajan.

Oikeus: Törkeästä rikoksesta lähes puolitoista vuotta ehdollista

Oikeus ei kuitenkaan katsonut, että olisi näyttöä siitä, että mies olisi ikäistään kysymättömämpi. Se piti tekoa törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Vuonna 1999 syntynyt mies tuomittiin 1 vuoden 5 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomiota alensi se, että rikoksesta oli kulunut pitkä aika ennen tuomion antamista. Lisäksi tämä määrättiin maksamaan uhrille 2000 euron kärsimyskorvaukset. 

Uhri ei ollut vaatinut korvausta muilla perusteilla, kuten esimerkiksi tilapäisestä haitasta, vaikka korvauksen perusteella vetosikin seikkoihin, jotka voisivat liittyä tilapäiseen haittaan. Siksi sellaisia ei voitu myöskään tuomiota.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden lasten kuulustelut tehtävä erityisen taitavasti 7:42
Seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden lasten kuulustelut tehtävä erityisen taitavasti.

Lue myös:

    Uusimmat