Mies etsi Suviseuroihin seurakseen 12–20-vuotiaita neitsyitä – oikeus hylkäsi seksuaalirikossyytteen

Oikeus hylkäsi syytteet tapauksessa, jossa mies oli etsinyt verkossa julkaistussa seuranhakuilmoituksessa itselleen seuraa jopa reippaasti alaikäisistä tytöistä. Seuraa kaivattiin ilmoituksen mukaan Suviseuroihin.

Mies oli ilmoituksessa etsinyt 12–20-vuotiaita tyttöjä, jotka olisivat hänen kanssaan tapahtumassa ja lupasi ostavansa tapahtumassa näille kaikkea mitä nämä haluavat. Hän toivoi näiden näyttävän ikäiseltään tai sitä nuoremmalta.

– Et polta tupakkaa, olet mukava, neitsyt, harmiton teinityttö, pikkutyttö tai tyttönainen. Etsin sellaisia tyttöjä, joille meidän ikäero on ok, mies kuvaili.

Piti ikäeroa "ihana asiana"

Sosiaalisessa mediassa julkaistu video herätti tapahtuma-aikaan vuonna 2017 paljon huomiota, ja se poiki myös runsaasti ilmoituksia poliisille. Tapauksen tutkinnassa poliisi löysi myös miehen videosta tekemän harjoitusversion sekä asiakirjoja, joista kävi laajemmin ilmi miehen kiinnostus nuoriin tyttöihin.

Harjoitusvideossa mies oli toivonut mahdollisuutta siirtyä syrjempään halailemaan ja pussailemaan. Tällaista toivetta julkaistulla videolla ei ollut, kuten ei myöskään harjoitusvideolla esitettyä kriteeriä vartalon hoikkuudesta tai sopusuhtaisuudesta.

Miehen muista asiakirjoista kävi ilmi, että mies halusi 13–15-vuotiaan tyttöystävän ja hän kertoi kokevansa voimakkainta seksuaalista halua ehkä 10–11-vuotiaisiin. Erään asiakirjan perusteella mies oli sitä mieltä, ettei avioliiton solmimiseen tarvita yhteiskunnan lupaa, vaan Jumalan antama lupa. Oikeuden tiivistelmän mukaan mies katsoi avioliiton solmimiseen ja sinetöimiseen riittävän puolisoiden toisilleen antama avioliittolupaus ja sukupuoliyhdyntä.

Mies oli erään todisteena esitetyn videon mukaan lähestynyt aiemmin teini-ikäisiä tyttöjä, jotka kokivat miehen toiminnan kuitenkin ahdistavana. Videolla hän toivoi, että nämä näkisivät heidän ikäeronsa ”ihana asiana”.

"Toivoin ruumiillista ja henkistä läheisyyttä"

Mies itse kertoi halunneensa antaa julkisesti sanattoman vihjeen siitä, että nuoret tytöt viehättävät häntä seksuaalisesti.

– Toivoin saavani kokea tyttöjen kanssa ruumiillista ja henkistä läheisyyttä huolettoman ja harmittoman yhdessäolon merkeissä Suviseuroissa, hän kuvaili.

Hän sanoi, että kaipasi seurakseen neitsyitä siitä syystä, että halusi seurakseen tyttöjä, jotka ovat yhtä siveellisiä kuin hän. Hän kertoi uskovansa, että esiaviollinen seksi on syntiä, eikä sellaista siksi ole harrastanut. Hän painotti, ettei ehdottanut videolla seksuaalista kanssakäymistä.

Hän kertoi menettäneen videon vuoksi työpaikkansa ja kokeneen pelkoa väkivallasta.

– Nousseen kohun ja varsinkin esimiesteni antaman tilannekuvan johdosta pelkäsin sitä, että minun kimppuuni hyökätään, jos minut tunnistetaan kadulla, hän kertoi oikeudessa.

Oikeus ei uskonut miehen kertomusta

Oikeus katsoi, että miehen koneelta löydettyjen asiakirjojen perusteella hänen ehdotuksensa tarkoituksena on ollut kohdistaa lapseen tekoja, jotka täyttäisivät lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.

– Käräjäoikeus ei pidä uskottavana [miehen] väittämää tarkoitusta ainoastaan huolettomasta ja harmittomasta yhdessäolosta tyttöjen kanssa, tuomiossa todetaan.

Tuomion mukaan mies oli saanut seuranhakuilmoitukseensa vastauksia, mutta asiassa ei ollut selvitystä ilmoituksen mahdollisista uhreista. Oikeus katsoi, että tämän takia syytteet tuli hylätä.

– Käräjäoikeus ei ole pystynyt varmistumaan siitä, minkä ikäisistä tytöistä on ollut kysymys. Tämän vuoksi [miehen] menettely ei täytä lapsen houkuttelemisen seksuaalisiin tarkoituksiin tunnusmerkistöä, oikeuden tuomiossa kirjoitetaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi vuonna 1979 syntyneen miehen syyteet lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Näin kerroimme aiheesta aiemmin:

3:34

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja