Mielenterveyspommi havahdutti ministerin: Kaisa Juuso lupaa MTV:lle, että terapiatakuu tulee alle 23-vuotiaille

Mielenterveyspoissaolot uusiin ennätyslukemiin - MIELI ry vaatii terapiatakuuta: Säästäisi kymmeniä miljoonia euroja 4:22
Video: Mielenterveyspoissaolot uusiin ennätyslukemiin - MIELI ry vaatii terapiatakuuta: Säästäisi kymmeniä miljoonia euroja.

Vastuuministeri Kaisa Juuso seuraa huolestuneena mielenterveyspoissaolojen määrän jatkuvaa kasvua. Juuso kertoo MTV Uutisille, että terapiatakuu on tulossa alle 23-vuotiaille, mutta mikään ei estä hyvinvointialueita laajentamasta sitä myös aikuisille.

MTV Uutiset kertoi perjantaina, että viime vuonna jo yli 100 000 suomalaista joutui pitkälle sairauslomalle mielenterveysperusteisesti. MIELI ry kertoi, että poissaolojen osalta puhutaan jo sadoista miljoonista euroista vuositasolla. 

Lasten ja nuorten terapiatakuun valmistelu on jo pitkällä.

– Terapiantakuun toteuttamiseen on varattu 35 miljoonaa euroa vuosittain, alkaen vuonna 2025. Sen arvioidaan riittävän terapiatakuun toteuttamiseen kahteenkymmeneenkolmeen ikävuoteen asti. On selvää, että vastaavasta olisi hyötyä myös aikuisille, eikä mikään estä hyvinvointialueita laajentamaan sen toteutusta myös aikuisiin, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) MTV Uutisille.

Mielenterveysongelmat veivät jo yli 100 000 suomalaista viime vuonna pitkälle sairauspoissaolojaksolle 5:26

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Myös mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelma tullaan toteuttamaan tällä hallituskaudella, kertoo ministeri. 

– Hyvinvointialueiden tulee luonnollisesti vastata myös mielenterveyspalveluista. Ministeriön rooli on ennen kaikkea ohjata  hyvinvointialueita ottamaan käyttöön niitä toimenpiteitä, joilla mielenterveysongelmia voidaan ennaltaehkäistä ja edistää hoitoon pääsyä, hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta, toteaa ministeri.

Lue myös:

    Uusimmat