Mainos

Microsoft ryhtyy tukemaan Linuxin käyttöä

Microsoft laskee lopulta sotakirveensä Linuxin kanssa.

Microsoft kertoo tukevansa tästä lähtien Windows-käyttöjärjestelmän ja Linuxin käyttämistä rinnakkain. Yhtiö on tehnyt asiasta yhteistyösopimuksen Linux-käyttöjärjestelmää myyvän Novellin kanssa.

Päätös merkitsee sitä, että vuosien taistelun jälkeen Microsoft tunnustaa avoimen Linux-käyttöjärjestelmän pysyvän tärkeänä osana ohjelmistoteollisuutta.

- Avoimilla ohjelmistoilla on tärkeä rooli alallamme, ja ne ovat täällä pysyäkseen, Microsoftin edustaja Brad Smith sanoi.

Microsoft ei ole avannut lähdekoodiaan muille, mutta uudessa sopimuksessa se lupaa tekniikkaa Windowsin ja Linuxin sovittamiseksi yhteen. Myös Microsoftin patenttien käytöstä on sovittu.

Novell myy SuSe Linuxia, joka on yksi Linuxin kaupallisista versioista. Itse käyttöjärjestelmä on ilmainen, mutta sen päälle rakennetut ohjelmat, ylläpito ja tekninen tuki maksavat.

Sen sijaan Microsoftin asiakkaan on pitänyt ostaa myös itse käyttöjärjestelmä.

Linux on haastanut Microsoftin ylivallan ohjelmistoalalla. Microsoft on puolestaan yrittänyt parhaansa mukaan estää suomalaisen Linus Torvaldsin johdolla kehitetyn lähdekoodin leviämisen.

Linux

Vaikuttaa palvelimiin

Microsoftin ja Novellin sopimus vaikuttanee eniten palvelinmarkkinoihin, joissa Linuxin asema on vahvempi kuin muilla aloilla. Novellin varatoimitusjohtaja Jeff Jaffe kertoi, että asiakkaat ovat vaatineet mahdollisuutta varustaa palvelimensa virtuaalisesti useilla eri käyttöjärjestelmillä.

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin mukaan kahdessa kolmasosassa maailman palvelimista on Windows. Linuxin osuus on reilu viidennes.

Novell haastoi runsas vuosikymmen sitten Microsoftin omalla käyttöjärjestelmällään, mutta hanke epäonnistui. Novell nosti kilpailusyytteen ja sai kaksi vuotta sitten yli 500 miljoonan dollarin korvaukset Microsoftilta.

Novellin osakekurssi ampaisi 16 prosentin nousuun Microsoftin kanssa tehdyn Linux-sopimuksen jälkeen. Sen sijaan kilpailevan Linux-jakelijan Red Hatin osakkeen kurssi laski.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.