Mainos

Microsoft ja Facebook julkistivat urkintatietoja

Internetyhtiöt Facebook ja Microsoft ovat julkistaneet ensimmäiset luvut amerikkalaisilta turvallisuusviranomaisilta saamistaan tietopyynnöistä. Tiedot julkaistiin, kun yhtiöt olivat perjantaina päässeet asiasta sopimukseen Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.

Facebook kertoo saaneensa viime heinä-joulukuussa noin 10 000 tietopyyntöä, jotka koskivat 19 000:ta käyttäjää. Suuri osa pyynnöistä oli yhtiön mukaan poliisin tavanomaisia tiedusteluja, jotka koskivat muun muassa lasten katoamisia ja terroriuhkia.

Facebook ei sanonut, kuinka moneen tietopyyntöön se oli suostunut.

Oikeusministeriön kanssa tekemänsä sopimuksen takia Facebook ei voinut myöskään paljastaa, kuinka moni tiedustelupyyntö oli tehty ulkomaisen tiedustelun valvontaoikeuden nojalla. Kaikki tällaiset pyynnöt ovat salaisia.

Facebookin yrittää nyt painostaa viranomaisia, jotta lisää tietoja voitaisiin julkistaa.

Microsoft kertoi saaneensa heinä-joulukuussa tietopyyntöjä 31 000 käyttäjästä. Google puolestaan kertoi neuvottelevansa yhä viranomaisten kanssa tietojen julkistamisen ehdoista.

Enemmistö hyväksyy

Kohu verkkourkinnasta nousi otsikoihin reilu viikko sitten, kun Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen työntekijä Edward Snowden avautui asiasta brittilehti Guardianille ja amerikkalaiselle Washington Postille.

Lehtien mukaan amerikkalaisviranomaisilla olisi suora pääsy muun muassa Googlen ja Facebookin keskuspalvelimille. Internetyhtiöt kuitenkin kiistivät tämän, ja lehdet vetivät väitteensä takaisin.

Internetyhtiöt pyysivät Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa kertoa, kuinka monta tietopyyntöä ne ovat saaneet ja millaisia ne ovat olleet.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston (NSA) johtaja kenraali Keith Alexander on puolustanut laajaa verkkourkintaa. Hänen mukaansa se on estänyt kymmeniä terroristihyökkäyksiä.

Äskettäin tehty mielipidetiedustelu kertoi, että yli puolet amerikkalaisista hyväksyy NSA:n verkkovakoiluohjelmien käytön terrorismin torjunnassa

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.