Michelin-tähdet – jokakokin unelma vai vuosisadan huijaus?

Näitä ravintola-alan arvostetuimpia tähtiä on jaettu 1930-luvulta lähtien rengasyhtiö Michelinin toimesta. Joka vuosi Michelin julkaisee yli tusinassa maassa uuden hotelli- ja ravintolaoppaan, joka tunnetaan nykypäivänä nimellä Guide Michelin.

Ensimmäinen Michelin-opas painettiin itse asiassa jo vuonna 1900. Tällöin Michelinin veljekset André ja Edouard päättivät tehdä ilmaisjakeluoppaan, jossa esiteltiin autoilijoille hotelleja, bensa-asemia ja paikkoja, jossa voi korjauttaa autonsa. Vaikka moottoroituja autoja oli tällöin markkinoilla alle 3000, uskoivat veljekset vahvasti autoilun tulevaisuuteen.

Ensimmäinen Michelin-tähti syttyi vuonna 1926, jolloin oppaaseen päätettiin painaa myös ravintolasuosituksia. Vuonna 1931 oppaassa esiteltiin jo kahden ja kolmenkin tähden ravintoloita. Tällöin syntyivät myös Michelin-tähtien kriteerit, joita käytetään vielä tänäkin päivänä:

3 tähteä: Ravintola on itsessään matkan arvoinen

2 tähteä: Ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka

1 tähti: Ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä

Vuodesta 1955 Michelin-oppaat ovat nostaneet myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Nämä ravintolat ovat saaneet oppaalta Bib Gourmand -arvonimen.

Tokiossa eniten tähtiä

Michelin-oppaan perusteella maailman ruokapääkaupunki on Tokio. Yhteensä Michelin-tähdillä palkittuja ruokapaikkoja on Tokiossa 247. Niistä 16:lle on myönnetty korkeimmat kolme tähteä. Näistä 14 tarjoilevat japanilaista ja loput kaksi ranskalaista ruokaa.

Palkittujen japanilaisten ravintoloiden listoilta löytyy muun muassa pallokalaa, sushia ja soba-nuudeleita.Kahden Michelin-tähden ravintoloita Tokiossa on 52 ja yhden tähden ruokaloita 179. Esimerkiksi ruokakulttuuristaan kuulussa Pariisissa Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita on yhteensä 70.

Salainen raati arvioi ruokia

Tarkoin valitut ja koulutetut, nimettöminä pysyttelevät ravintolakriitikot kiertävät vuosittain ympäri maailmaa koesyömässä ravintoloissa. Kriitikot arvioivat ravintolassa kaiken mahdollisen aina ruoan persoonallisuudesta ruoan laatuun ja makuun. Arvion perusteella ravintola voi sitten saada tähtiä yhdestä kolmeen.

Uusi Michelin-kriitikko joutuu aina käymään läpi puolen vuoden koulutuksen, jolloin hän oppii arvioimaan ravintoloita yhtenäisellä tavalla puolueettomasti. Tämän jälkeen uusi tarkastaja kulkee jonkin aikaa kokeneen tarkastajan mukana, ennen kuin pääsee tekemään arvosteluja itse.

Michelin haluaa pitää kriitikkonsa anonyymeina, eikä kriitikoilla ole lupaa kertoa ammatistaan medioille. Joidenkin lähteiden mukaan kriitikot eivät saisi paljastaa ammatinsa laatua edes vanhemmilleen. Ravintolassa Michelin-kriitikon tulee käyttäytyä normaalin asiakkaan lailla.

Tähdet herättäneet kritiikkiä

Michelin-tähtien jako on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua sekä puolesta että vastaan. Vuonna 2004 entinen ranskalainen Michelin-kriitikko Pascal Rémy nousi julkisuuteen julkaistuaan kirjan, joka paljasti totuuden tähtien takaan. Rémy kuvaili kriitikon elämää yksinäiseksi ja alipalkatuksi. Yli 16-vuoden urallaan Rémy kertoi ajaneensa yksin ympäri Ranskaa viikkoja, syöden yksin ja tunteneen koko ajan valtavaa painetta kirjoittaa ravintoloista raportteja deadlinen puitteissa.

Rémy tyrmäsi myös Michelinin edustajien väitteet, joiden mukaan Ranskassa kiersi vuosittain yli 50 kriitikkoa arvioimassa kaikki 4000 oppaan ravintolaa 18 kuukaudessa. Rémyn mukaan kriitikkoja oli hänen aikanaan Ranskassa ainoastaan 11 ja kriitikot ehtivät käymään 4000 ravintolassa ainoastaan 3,5 vuoden välein. Kun Rémy sai vuonna 2003 potkut, jäi Ranskassa kiertäviä kriitikkoja jäljelle Rémyn mukaan enää viisi. Lopulta Rémy haastoikin Michelin-oppaan oikeuteen, sillä kriitikon mukaan opas suosi tiettyjä ravintoloita.

Myös monet tunnetut huippukokit vastustavat koko Michelin-instituutiota. Maailman nuorimpana kolme tähteä saavuttaneena kokkina tunnettu Marco Pierre White on sitä mieltä, että koko tähtisysteemi on vanhanaikainen ja vääristelee totuutta.

– Olen ruokaillut Michelin-ravintoloissa New Yorkissa ja lähinnä hämmennyin. Britanniassa on ainakin 50 tähdetöntä ravintolaa, jotka ovat yhtä hyviä kuin kahden tähden ravintolat New Yorkissa. Itse annoin joskus aivan liikaa arvostusta Michelin-kriitikoille ja aliarvioin omia kykyjäni, White totesi Michelin-tähtiä käsittelevässä dokumentissa.

Tähtiravintolat Suomessa

Suomessa muutama helsinkiläinen ravintola on onnistunut saamaan vuosien varrella Michelin tähtiä.

– Ensimmäinen tähti Guide Michelin Europe -oppaassa Suomeen myönnettiin vuonna 1987 keittiömestari Eero Mäkelän luotsaamalle Palace Gourmet -ravintolalle.

– Hans Välimäen Chez Dominique sai ensimmäisen tähtensä vuonna 2001, toinen tähti rapsahti vuonna 2003.

– Vuonna 2006 listalle ensimmäisen tähtensä saivat Jarmo Vähä-Savon G. W. Sundsmans ja Markus Aremon George.

– Vuonna 2007 Demo sai yhden tähden ja George menetti tähtensä

– Vuonna 2008 G. W Sundsmans menetti tähtensä ja tähden saivat Markus Aremon Carma sekä Vesa Parviaisen Postres.

– Vuonna 2010 ensimmäisen Michelin-tähtensä ansaitsi Jouni Toivasen ja Mika Mattilan ravintola Luomo

– Vuonna 2011 ensimmäisen Michelin-tähtensä ansaitsi Pekka Terävän ja Jari Vesivalon ravintola Olo. Tämän lisäksi Michelin-ravintoloina pysyivät edelleen Chez Dominique, Demo, Poster ja Luomo.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat