Michael Schumacher tarjosi managerilleen pähkähullua sopimusta – teki tästä muutenkin miljonäärin: "Ei välittänyt paskaakaan rahasta"

1:54
Mika Häkkinen kertoi koskettavasti kilpakumppaninsa Michael Schumacherin lajille jättämästä perinnöstä tämän täyttäessä 50 vuotta vuonna 2019.

Michael Schumacheria motivoi uransa alkuvaiheessa pelkkä ajaminen niin paljon, että hänen managerinsa Willi Weber olisi voinut hyötyä hänestä karmeita summia. Lopulta maltillisempikin yhteys teki molemmista osapuolista rikkaita.

Schumacherin managerina läpi tämän uran toiminut Willi Weber on ollut viime vuosina otsikoissa tähtikuljettajan vaimon Corinna Schumacherin kanssa kokemansa välirikon takia.

Corinna ei ole päästänyt ex-manageria tapaamaan vakavasti loukkaantunutta F1-legendaa. Weber on avautunut kohtelustaan useaan kertaan mediassa.

Nyt sveitsiläinen Blick-lehti on pyytänyt Weberiä muistelemaan historiaansa kaikkien aikojen formulakuskiksi nousseen Schumacherin kanssa. Tarina hakee hämmästyttävyydessä vertaistaan.

Schumi oli pilata tienestinsä sopimustarjouksellaan

Weber kertoo nähneensä Schumacherin ensi kertaa radalla Itävallassa vuonna 1987 kuskin ollessa 18-vuotias.

– Ystäväni sai minut kiinnittämään huomioni Michaeliin Salzburgringillä. Hän sanoi, että minun täytyy ehdottomasti katsoa tämän Formula Ford -kisa, Weber kertoo Blick-lehdelle.

– Hän voitti siihen aikaan kaikki kisat, mutta niin tekevät monet. En ollut siitä niin innoissani, mutta se, miten hän leikitteli auton kanssa, viehätti minua heti. Hän leikki autolla eikä toisin päin. Tiesin silloin: hän on oikea mies, vaikka en ollut koskaan nähnyt häntä edes ilman kypärää.

Weberille kerrottiin tässä kohtaa haastattelua urbaani legenda kaksikon välisestä ensimmäisestä sopimuksesta, jossa Schumacher olisi tarjonnut managerilleen muhkeaa 20 prosentin siivua ja pitänyt itse palkkioistaan vain 80 prosenttia. Weberin mukaan todellisuus oli jotain vielä paljon hurjempaa.

– Pitäisikö minun kertoa sinulla jotain? Ensiksi hän ehdotti minulle jopa sitä, että minä saisin 80 prosenttia ja hän vain 20. Se ei kuitenkaan olisi ollut laillista, Weber pamauttaa.

– Michael ei välittänyt siihen aikaan paskaakaan rahasta. Hän halusi vain kisata ja voittaa. Minä olin se mies, joka pystyi toteuttamaan sen.

Joka tapauksessa sopimus teki myös Weberistä upporikkaan, kun nuorukaisen ura lähti rakettimaiseen nousuun.

– Ajatukseni siihen aikaan oli, että poika saattaa päätyä F1-sarjan kärkikymmenikköön. Se olisi ollut saksalaiselta sensaatiomaista, Weber toteaa matalista odotuksista.

– Minä olen visionääri, mutta en olisi villeimmissä kuvitelmissanikaan odottanut, että hänestä tulisi jonain päivänä seitsenkertainen maailmanmestari.

Manageri käski hidastaan, jotta mestaruutta ei tulisi

Weber osasi katsoa suojattinsa uraa myös yhtä kautta pidemmälle. Schumacherilla oli tilaisuus voittaa Saksan Formula 3 -sarja heti ensimmäisellä kaudellaan 1989, mutta Weber suorastaan käski häntä hidastamaan vauhtiaan.

Taustalla oli sääntö, jonka mukaan mestarin olisi pitänyt siirtyä ylempään sarjaan, Formula 3000 -luokkaan. Sarjan epätasaisuus kuitenkin huoletti Weberiä, joten hän kehotti Schumacheria pysyttäytymään F3:ssa.

– Ensin halusimme hidastaa häntä salaa teknologian avulla, mutta minä puhuin aina suoraan Michaelille. Sanoin hänelle: ”Michael, jos voitat, se voi olla (urasi) loppu. Pyydän, aja vähän hitaammin”, Weber kertoo.

Suunnitelma toimi, pienen onnenkin avustuksella. Seuraavana vuonna Schumacher suorastaan dominoi F3-sarjaa. Hän voitti kauden 11 kisasta viisi, mutta koki päätöskisassa Hockenheimissa tappion yhden startin piipahduksen Saksaan tehneelle Mika Häkkiselle.

Kaksikko oli uudelleen vastakkain loppuvuoden 1990 klassikkokisassa Macaon GP:ssä, jossa Schumacher vei potin skandaalinkäryisellä kiilauksella. Saksalainen nousi F1-sarjaan kesken kauden 1991 ja teki välittömän vaikutuksen. Benetton nappasi hänet heti Jordanilla ajetun Belgian GP:n jälkeen.

Tie rikkauksiin oli auki niin Schumille kuin manageri Weberille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja