Mainos

Video: Raportti tapahtumista julki – malesialaiskoneen tuhosi Buk-ohjus

Tänään julkaistu MH17-raportti on vahvistanut, että Malaysia Airlinesin lentokoneeseen osui venäläisvalmisteien ilmantorjuntaohjus viime vuoden heinäkuussa.

Hollannin onnettomuustutkintakeskuksen raportissa päätellään, että lentokoneen vasemmalla puolella räjähti ohjus, jonka sirpaleet tuhosivat koneen etuosan pahoin. Kansainväliset tutkijat toteavat raportissaan, että ohjus on samanlainen kuin Buk-ilmantorjuntaohjuksen ohjukset.

– Olemme pois sulkeneet meteori-iskun tai koneen sisäisen pommin mahdollisuudet, raportin julkistustilaisuudessa tutkinnanjohtaja Tjibbe Joustra lausui.

Tutkijoiden mukaan kone hajosi iskun voimasta kahtia jo ilmassa. Tutkinta päätteli myös, että Buk-ilmantorjuntaohjus on laukaistu Itä-Ukrainan alueella.

Itä-Ukrainan ilmatilassa operoi tutkinnan mukaan onnettomuuspäivän yli 61 lentoyhtiötä 32 eri maasta. Malaysia Airlines oli yksi näistä lentoyhtiöistä. Itä-Ukrainan yli lensi turmapäivänä yli 160 lentoa ennen kuin ilmatila suljettiin.

Tutkinnan mukaan kukaan lentoyhtiöistä ei tunnistanut riskejä, mitä Itä-Ukrainan yli lentämiseen tuli. 

– Kukaan ei ajattellut, että kaupalliset lennot olisivat vaarassa 10 kilometrin korkeudessa, tutkinnajohtaja painotti raportin julkistustilaisuudessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Ukrainan olisi pitänyt ymmärtää sulkea ilmatila aikaisemmin, koska maa tiesi, että alueella oli aseita, jotka pystyisivät ampumaan matkustajakoneiden korkeudelle asti.

Raportissa julkaistaan uusia turvallisuusohjeita liittyen lentämiseen konfliktialueilla. Tutkinnassa ei osoiteta syyllistä, koska vireillä on myös Hollannin, Australian ja Malesian rikostutkinta asiassa. Venäjä on jo torjunut maiden aloitteen jonka mukaan rikostutkintaan perustettaisiin YK:n alainen tuomioistuin.

Lentokoneessa olleet lähes 300 ihmistä kuoli turmassa 17.7.2014.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.