MH17-tutkinta: Lentäjät menehtyivät heti ohjuksen räjähdettyä

Malesialainen matkustajakone syöksyi maahan Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014, koska siihen osui Buk-ilmatorjuntaohjus, selviää kansainvälisestä tutkintaraportista.

Raportin mukaan ohjus räjähti aivan koneen ohjaamon vieressä. Räjähdys tappoi kolme miehistön jäsentä ohjaamossa ja irrotti etuosan koneesta.

Onnettomuustutkijat eivät ottaneet kantaa siihen, kuka ohjuksen ampui. 

Tutkijat tosin ilmoittivat selvinneen, minkälaista taistelukärkeä ohjuksessa käytettiin. Venäjä jätti tutkimusraporttiin eriävän mielipiteen, jonka mukaan taistelukärjen ja ohjuksen tyyppiä on mahdotonta selvittää täsmällisesti.

Venäjä ja Buk-ohjusvalmistaja Almaz-Antei ovat kiistäneet, että ohjusjärjestelmä olisi venäläisvalmisteinen. Ukrainaa raportti moitti siitä, ettei se sulkenut ilmatilaa taistelujen takia.

Raporttia esitellyt Hollannin turvallisuuslautakunnan johtaja Tjibbe Joustra sanoi raportin julkaisutilaisuudessa, että mikään taho ei tullut ajatelleeksi, että taistelut voivat olla vaaraksi matkustajaliikenteelle.  

Julkaisutilaisuudessa esiteltiin koneen runkoa, joka oli koottu Ukrainasta tuoduista kappaleista.  

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Ukrainen itäosissa viime vuoden heinäkuussa. Kaikki koneen 298 matkustajaa menehtyi iskussa.

Lue myös:

    Uusimmat