Metsästä löytyi harvinaisuus, jonka olemassaoloon ei enää edes uskottu – näin Alko opetti koululaisille, mitä elimistölle tapahtuu ryypätessä

Jopa Suomen Pelimuseon tutkija yllättyi tamperelaisesta metsästä tehdystä löydöksestä. Harvinainen Alkon peli ei ole suomalaisessa pelihistoriassa tuttu. Löydöksen myötä nyt myös muita 1980-luvun pelejä on paljastunut koulujen kätköistä.

Syyskuussa Kaupin metsässä lenkillä ollut Pekka Kauranen yllättyi totaalisesti, kun hän löysi sattumalta harvinaisen 1980-luvun lopulla tehdyn Alkon Promille-pelin.

Mies julkaisi kuvan löytämästään pelistä Facebookissa, josta hänen ystävänsä Martin Zechner huomasi sen.

– Huomasin kuvan, ja ensimmäinen reaktio oli, että tulihan peli talteen. Pekka ei ollut kuitenkaan ottanut sitä, ja harmitteli sitä itsekin. Tuli fiilis, että tässä voisi olla jotain, ja se pitäisi saada metsästä pois, ennen kuin se menee sateessa pilalle, Zechner kertoo MTV:lle.

– Pyysin Pekalta koordinaatit ja lähdin seuraavana aamun etsimään. En löytynyt sitä. Kävin vielä illalla ja toisena päivänä etsimässä sitä metsästä, ja lopulta löysin sen kuusen alta mudasta. Vein pelin samantien kotiin kuivumaan, Zechner kertoo.

Pelin etsintöihin osallistui myös pelin alun perin löytänyt Kauranen, joka löysi vielä muovikassista metsästä Promille-pelin kannet.

Märkä ja mutainen peli saatiin pelastettua

Zechner ihmettelee, miten peli on alun perin metsään päätynyt. Syitä voi spekuloida, mutta faktaa ei ole saatavilla.

– Paikka on vähän syrjässä. Ainoastaan lähellä on UKK-insituutti ja toisella puolella Tays. Se ei ole viiden tai kymmenen metrin päässä rakennuksesta, joku on oikeasti fyysisesti kantanut sen sinne, Zechner sanoo.

– Vaikea sanoa, kuinka pitkään peli oli metsässä ollut. Ei se ainakaan ollut sinne heti tippunut. Se oli vähän märkä ja mutainen, ehkä ollut siellä viikkoja tai kuukausia. Ei ainakaan vuosia.

Promille-peli vietiin Pelimuseoon, josta se toimitettiin Kasettilamereille, vanhojen pelien kunnostukseen ja arkistointiin erikoistunelle digiarkeologiryhmälle. Erittäin huonossa kunnossa olevan levyn sai käsiinsä Tommi Lempinen.

​​​​​​​

Pelistä ei olla tiedetty

Harvinaislaatuisen pelin löytyminen yllätti myös Suomen Pelimuseon tutkija Niklas Nylundin. Luultiin, ettei sitä ole enää missään olemassa. Hän kertoo, että peli on hyvin harvinainen eikä edes keräilijöiden tiedossa. Promillea ei aikoinaan myyty kaupoissa, vaan se myytiin suoraan kouluille.

–  Sitä kautta keräilijät, jotka ovat pääasiallisesti ennen Suomen Pelimuseon syntyä kartoittaneet ilmestyneitä pelejä, eivät ole olleet tietoisia siitä. Siksi tämä tuli aika yllätyksenä, Nylund kertoo MTVlle.

Nyt Pelimuseo on kuitenkin saanut jo kaksi yhteydenottoa suomalaisista kouluista löytyneistä Promille-peleistä. Nylund epäilee, että pelejä voi olla koulujen kätköissä enemmänkin.

Nylundin mukaan harvinaisista 1980-luvun peleistä ei välttämättä löydy helposti tietoa, sillä siihen aikaan pelejä ei arvostettu yhtä paljon kulttuurinmuotona. Siksi edes Alkon tai pelin valmistaneen Tietotoimisto Erkki Haaramon arkistoissa ei ole yhtään kopiota Promille-pelistä.

– Toisaalta tuollainen digitaalinen aineisto, kuten pelit, eivät ihan loputtomiin säily. Magneettisilla medioilla on tietty elinikä, jonka jälkeen ne alkavat katoamaan. 30–40 vuoden jälkeen niitä on aika vaikea lähteä pelastamaan, Nylund sanoo.

Kasettilamerien huipputason asiantuntemuksen takia hyvin huonossa kunnossa oleva Alkon valistuspeli saatiin kuitenkin pelastettua: Lempinen sai Promillen haasteista huolimatta toimimaan. Se lahjoitettiin Suomen Pelimuseoon Vapriikkiin.

Nyt löytyi myös peli Tupakistan

Promille-pelin lisäksi Pelimuseon tietoon on nyt tullut myös saman Tietotoimisto Erkki Haaramon valmistama tupakkavalistuspeli Tupakistan. Siinä ideana on ilmeisesti ohjata kolmannen maailman valtiota, jossa voi kieltää tupakanpolton.

Nyt Pelimuseo myös kartoittaa, keneltä tietotoimisto on alun perin pelit tilannut eli kuka ne on valmistanut.

– Vaikka näiden pelien valmistuksesta ei ole kuin 30 vuotta, niin kertoo jotakin ehkä tästä ajasta ja peleistä, ettei niistä ole oikein mitään jäänyt jäljelle. Pitää tehdä vähän salapoliisityötä, Nylund kertoo.

Promille on Nylundin mukaan pikemminkin yksinkertainen opetusohjelma kuin peli. Opetusohjelmassa ideana on mitata, kuinka paljon alkoholia voi juoda tietyn ajan sisällä ja mitä sitten tapahtuu.

–  Siinä on aika paljon tietoa, alkoholivalistusta eli se on oman aikansa tuotos. Promille on hyvin vähän pelimäinen, jos vertaa näihin muihin Alkon tilaamiin saman ajan opetusohjelmiin, Nylund kertoo.

Alkon toinen 80-luvulla tilaama valistuspeli Hup on renemmän seikkailullinen peli. Siinä ohjataan 80-luvun Helsingissä teinipoikaa, jonka eteen tulee erilaisia valintoja ja jonka lopullisena tavoitteena on päästä treffeille. Jos esimerkiksi kavereiden kanssa jää puistoon juomaan kaljaa, eivät treffit onnistukaan.

Pelimuseoon pelattavaksi tai nettiin ladattavaksi

Alkon Hup-peli on ainoastaan pelattavissa Pelimuseossa, ja kovan kyselyn tuloksena myös Promille on todennäköisesti tulossa museoon pelattavaksi. Tietotoimistolta pelin jakamiseen on jo saatu lupa, mutta Pelimuseo odottaa lupaa vielä Alkolta.

Mahdollisesti peli voisi tulla myös verkkoon yleisön ladattavaksi.

Nylundin mukaan pelin arvoa on lähes mahdoton arvioida. Hinta riippuu hyvin paljon markkinoista. Harvinainen Promille-peli voisi kiinnostaa keräilijöitä, mutta Nylundin mukaan ne eivät välttämättä löydä tietään helposti koulujen varastoista keräilijöille.

Saman aikakauden pelejä on kuitenkin kaupattu useiden satojen eurojen hintaan.

Pelin löytymisestä uutisoi ensimmäisenä Tamperelainen.

***


Lue myös:

    Uusimmat