Metsäpalot jälleen päänvaivana Indonesiassa

Indonesian sademetsissä raivoaa jälleen satoja metsäpaloja. Vielä ne eivät ole aiheuttaneet yhtä paljon tuhoja kuin kaksi vuotta sitten, mutta palojen ympäristövaikutukset ovat kuitenkin hirvittävät.

Tulipalotilanne saattaa lisäksi pahentua rajusti milloin vain. Metsäpalojen aiheuttama savupilvi peittää isoja alueita Borneosta ja Sumatrasta, ja eräissä maakunnissa on julistettu poikkeustiloja ilmanlaadun huononemisen vuoksi. Savu on aika ajoin levinnyt myös naapurimaihin Malesiaan ja Singaporeen, mutta tällä haavaa niiden asukkaat voivat nauttia jotakuinkin puhtaasta ilmasta. Satelliittikuvat näyttävät, että metsät palavat nyt juuri samoilla alueilla, joilla palot kaksi vuotta sitten aiheuttivat paljon tuhoja. Savu vahingoitti tuolloin yli miljoonan ihmisen terveyttä, ja palot tuhosivat ainakin kolme miljoonaa hehtaaria metsää. Aineellisten vahinkojen lasketaan nousseen yli 40 miljardiin markkaan. Ympäristölle aiheutuneita menetyksiä ei voida edes arvioida. Indonesialaiset ympäristöjärjestöt varoittavat, että metsäpalot voivat minä vuonna tahansa aiheuttaa pahempaa tuhoa kuin vuonna 1997. Ne pelkäävät, että Indonesian hallituksella on pöydällään niin paljon kiireellisiä ongelmia, etteivät viranomaiset myöskään tulevaisuudessa kiinnitä riittävää huomiota palojen sammuttamiseen.

Yhtiöt vai maanviljelijät?

Monet ympäristöjärjestöt syyttävät Indonesian poliittista johtoa metsäpalojen sytyttäjien suojelemisesta. Järjestöt sanovat satelliittikuvien näyttävän, että isot maatalous- ja metsäyhtiöt ovat jälleen sytyttäneet metsäpaloja raivatakseen tilaa suurille viljelyksille. Myös kaksi vuotta sitten yrityksiä syytettiin suuresta osasta metsäpaloja. Liikemiehillä on hyvät suhteet Indonesian hallitukseen, joten he ovat voineet jatkaa luontoa tuhoavaa toimintaansa, sanovat aktivistit. Metsäministeri Muslimin Nasution puolestaan syyttää paloista paikallisia maanviljelijöitä. Suuri osa heistä harjoittaa yhä perinteistä kaskiviljelyä eli polttaa metsiä raivatakseen viljelymaata. Riippumattomien tutkijoiden mukaan kaskiviljely pahentaa metsäpalo-ongelmaa Indonesiassa. He kuitenkin huomauttavat, että yksittäisten viljelijöiden sytyttämät palot harvoin leviävät laajalle alueelle. Sytyttäjästä riippumatta metsäpalot nielevät jatkuvasti vaikeasti korvattavaa sademetsää. Biologit ovat arvioineet, että metsän toipuminen kahden vuoden takaisista paloista kestää ainakin 35 vuotta ja mahdollisesti jopa sata vuotta. Uudet palot pidentävät prosessia edelleen. Asiantuntijat pelkäävät myös, että vuoden 1997 palot tuhosivat täysin kymmeniä eläin- ja kasvilajeja, joita ei esiinny Borneon ulkopuolella. Uhanalaisten orangutangien ja gibboniapinoiden sekä useiden muiden eläinlajien kannat kärsivät pahoin kahden vuoden takaisista paloista. Uudet tulipalot nopeuttavat sademetsän ainutlaatuisen eläimistön biologista köyhtymistä.

Naapurit avuttomia

Indonesian naapurimaiden on puolestaan pakko hyväksyä se, että niiden ilma saattaa jatkossakin yht äkkiä muuttua epäterveelliseksi hengittää. Toissa vuonna ilmanlaatu Singaporessa, Bruneissa ja suuressa osassa Malesiaa huononi niin paljon, että kymmenientuhansien ihmisten terveys kärsi. Myös Singaporen ja Malesian tärkeälle matkailuelinkeinolle aiheutui tappioita, kun tiedot terveydelle haitallisesta savusta pelottivat turistit pois alueelta. Kaikki kolme maata suhtautuvat kuitenkin yhä passiivisesti ongelmaan. Singaporen ja Brunein hallitukset ovat tosin yksityisesti ilmaisseet tyytymättömyytensä tilanteeseen, mutta virallisia vastalauseita ei ole jätetty. Malesian johto on puolestaan pyrkinyt vähättelemään koko ongelmaa. Hallitus on esimerkiksi lopettanut päivittäisten ilman laatumittausten tulosten julkistamisen "estääkseen länsimaiden tiedotusvälineitä levittelemästä liioiteltuja huhuja tulipaloista". Malesialaiset ovat reagoineet toimeen kriittisesti. He paheksuvat sitä, että hallitukselle on ilmeisesti tärkeämpää houkutella maahan turisteja kuin suojella kansalaisten terveyttä. Hallituksen haluttomuus arvostella Indonesiaa johtuu ainakin osittain Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön Aseanin hyväksymästä periaatteesta, jonka mukaan jäsenmaiden sisäisiin asioihin ei puututa. Metsäpaloja pidetään Indonesian sisäisenä asiana, vaikka ne aiheuttavat vahinkoja muuallakin. On siksi hyvinkin mahdollista, että tuhoisat palot ovat toistuva ilmiö myös tulevaisuudessa. Alueen asukkaat voivat vain toivoa, että Indonesian tuleva hallitus puhdistaa maan korruptoituneen hallintojärjestelmän ja estää suhteillaan pelaavia liikemiehiä tekemästä sademetsissä mitä lystäävät.

( STT)

Lue myös:

    Uusimmat