Metsä Groupin Kemin tehtaat ajetaan alas

Metsä Group sulkee tehtaita lakkojen vuoksi 9:49
Katso myös: Näin Ilkka Hämälä kertoi tehtaiden sulkemisesta Asian ytimessä -ohjelmassa keskiviikkona

Metsä Groupin Kemin uuden biotuotetehtaan sekä kartonkitehtaan tuotanto pysäytetään poliittisten lakkojen vaikutusten vuoksi, kertoo yhtiö tiedotteessaan. 

Biotuotetehtaan alasajo aloitetaan osastoittain sunnuntaina.

– Ensimmäisen lakkoviikon aikana joudumme rajoittamaan biotuotetehtaan tuotantoa minimivauhtiin, mutta puuraaka-aineen rautatiekuljetusten keskeydyttyä ajamme tehtaan kokonaan alas, kerrotaan tiedotteessa.

Kemin kartonkitehdas pysähtyy biotuotetehtaan alasajon jälkeen. Kartonkitehdas saa tarvitsemansa sellun ja energian biotuotetehtaalta.

Metsä Group kertoo, että pysäytyksillä on huomattavat taloudelliset vaikutukset sekä merkittävä vaikutus asiakastoimituksiin.

Metsä Groupin verkkosivujen mukaan yhtiön Kemin-tehtaiden henkilöstön koko on noin 400 työntekijää. Suorassa arvoketjussa tehdas työllistää yhtiön mukaan Suomessa noin 2 500 ihmistä.

Biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus käynnistettiin viime syksynä. Kyseessä oli Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan hiukan yli kaksi miljardia euroa.

Arvio täydentyy

Metsä Groupin työsuhdejohtajan Jari Forssin mukaan arvio tehtaiden toiminnasta täydentyy koko ajan.

– Tietysti arvioimme jatkuvasti, miten pystymme pitämään tehtaita käynnissä, Forss kertoo STT:lle.

Perjantaina pysähtyy Metsä Groupin Joutsenon sellutehdas ja Kaskisten kemihierretehdas. Ensi viikon maanantaina taas pysähtyy Joutsenon kemihierretehdas.

Töitä pystytään järjestämään

Metsä Group jatkaa palkanmaksua työntekijöilleen, vaikka tehtaita ajetaan alas. Pääasiallinen syy on se, että työntekijöille riittää esimerkiksi huoltotöitä.

– Johtuu siitä, että meillä on kuitenkin töitä ja teemme muun muassa huolto- ja kunnossapitotöitä, koulutuksia, pitämättömiä vapaita, Forss kuvailee.

Hän lisää, että työntekijätkin kokevat positiivisena asiana, että töitä pystytään järjestämään ja myös palkanmaksu jatkuu.

Näillä näkymin töitä pystytään järjestämään ilmoitettujen poliittisten lakkojen ajan. Käynnissä olevat lakot jatkuvat ensi viikon loppuun.

Metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso ovat kertoneet, että palkanmaksu päättyy heti, kun yritykset ajavat toimintojaan alas poliittisten lakkojen vaikutusten vuoksi.

Stora Enson viestinnästä kerrotaan, että palkanmaksun keskeyttäminen on tehdas-, toiminto- ja tehtäväkohtaista.

Viestintäjohtaja Ingrid Peuran mukaan Stora Enso on ajanut alas Varkauden pakkauskartonkitehtaan sekä joitain linjoja Imatralla.

Peura kertoo, että tällä hetkellä toimihenkilöiden työt eivät ole loppuneet. Linjaus palkanmaksun keskeyttämisestä koskee yhdenvertaisesti kaikkia henkilöstöryhmiä.

– Jos kyseisen työn tekeminen on estynyt, niin siinä vaiheessa palkanmaksu keskeytyy.

STT pyysi keskiviikkona UPM:ltä haastattelua palkanmaksun keskeyttämisestä. Yhtiöstä kerrottiin sähköpostitse, ettei sillä ole tässä vaiheessa lisättävää aiempiin medialle annettuihin kommentteihin.

UPM on kertonut ajavansa toimintoja alas useilla tehtaillaan.

MTV Uutiset kertoi eilen keskiviikkona, että Metsäyhtiö Metsä Group sulkee mahdollisesti yhteensä jopa kuusi tehdasta poliittisten lakkojen vuoksi. Yhtiöllä on Suomessa yhteensä 21 tehdasta.

Lue myös:

    Uusimmat