Mestis-seura pestasi ensimmäisen venäläispelaajan sodan syttymisen jälkeen – "Kyllä mä odotin, että tästä voi jotain tulla"

Maalikooste: Peliitat - KOOVEE 3:13
Heinolan Peliitat päätti viime kautensa Mestiksen karsintasarjassa voittoon. Taival jatkuu toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Mestiksessä pelaava Heinolan Peliitat on värvännyt pakistoonsa venäläispuolustajan. Aleksandr Jakimenko siirtyy Heinolaan Puolan pääsarjasta.

Peliitat on ensimmäinen Mestis- tai SM-liigaseura, joka pestaa venäläisen pelaajan Ukrainan sodan syttymisen jälkeen. Jakimenko on syntynyt Tallinnassa, mutta hän on Venäjän kansalainen.

25-vuotias Jakimenko siirtyy Heinolaan Puolan pääsarjan GKS Katowicesta. Ennen Puolassa pelattua kautta puolustaja tahkosi Venäjän toiseksi korkeinta sarjatasoa, VHL:ää. Seura kertoo hankinnastaan Facebook-sivuillaan.

Peliittojen päävalmentajana ja urheilujohtajana toimiva Hannes Hyvönen kertoo MTV Urheilulle, että Mestikseltä ei ole tullut kantaa venäläispelaajien hankkimiseen suhteen. Hyvönen sanoo aavistelleensa, että pelaajan kansalaisuus voi nousta sopimuksen julkaisun yhteydessä esille.

– Kyllä mä tietenkin odotin, että tästä voi jotain tulla, Hyvönen sanoo.

Hyvösen mukaan Jakimenkon juuret ja koti on Venäjän kansalaisuudesta huolimatta vahvasti Virossa.

– Hän on Tallinnassa syntynyt ja hänen koko sukunsa asuu siellä. Jakimenko on pelivuosiaan lukuunottamatta asunut Virossa, Hyvonen taustoittaa.

Jakimenko on istunut joukkueen riveihin päävalmentajan mukaan hyvin.

– Hän on hyvin tykätty pelaaja. Kansainvälinen tyyppi. Haluaa vain urheilla ja pelata jääkiekkoa, Hyvönen päättää.

Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kommentoi MTV Urheilulle aiemmin, että myöskään SM-liiga ei ole tehnyt minkäänlaista linjausta venäläispelaajien rekrytoimisesta Suomeen.

– Ne ovat työantajan ja työntekijän välisiä asioita, Järvelä sanoi.

SM-liigaan ei ole toistaiseksi saapunut ainoastaan Venäjän passin omistavia pelaajia Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Ensi kaudella sarjaa pelaa vain yksi tällainen pelaaja, Lukon maalivahti Artjom Zagidulin.

Jukureiden Nikita Krivokrasovilla on Yhdysvaltojen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Tapparan Maksim Matushkinilla puolestaan löytyy passit Ruotsin ja Venäjän tunnuksilla.

Mestiksessä venäläisiä on Jakimenkon lisäksi kaksi. Ketterässä jo viime kaudella kiekkoilleet Jegor Tsizikov ja Jegor Sehovtsov.

Lue myös:

    Uusimmat