Mainos

Mertaranta: Etukäteen parjattu suomalaishiihtäjä näpäytti takaisin – Ruotsilla edessä pitkä yö

4:06

C Moren maastohiihtoselostaja Antero Mertaranta nosti esiin muun muassa Lari Lehtosen loistavan ankkuriosuuden ja Ruotsin mahalaskun Pyeongchangin olympialaisissa sunnuntaina kisatusta miesten viestistä.

Suomi sijoittui viestissä neljänneksi, mikä on paras sijoitus olympialaisissa sitten pronssin Naganossa 1998. Sijoitusta voi pitää maksimisuorituksena, sillä Perttu Hyvärinen joutui paikkaamaan sairastunutta Ristomatti Hakolaa avausosuudella. Vaikka Hyvärinen jäi kärjestä minuutin, hän suoriutui vähintään tasollaan, kuten kaikki muutkin suomalaishiihtäjät.  

– Suomelta erinomainen suoritus lähtökohdat huomioon ottaen, joukkue jää isosti plussalle. Iivo Niskaselta erittäin vahva hiihto toisella osuudella, mikä on erittäin lupaava merkki 50 kilometriä ajatellen. Matti Heikkinen oli myös odotetun vahva vapaalla, Mertaranta kommentoi. 

Suomen joukkueen toinen kysymysmerkki Hyvärisen lisäksi oli ankkuriksi hieman yllättäen valittu Lari Lehtonen, jonka hiihto 3. osuudella romutti Suomen mitalimahdollisuudet Lahden MM-viestissä vuosi sitten. Lehtosta epäiltiin nytkin, mutta häneltä saatiin vastaus ladulla.

– Lehtonen näpäytti etukäteen häntä arvostelleita tahoja. Hän selvisi täysin kuivin jaloin ankkuriosuudesta, oli suorastaan erinomainen lähtökohtiin nähden. 

Sinivalkoisessa suorituksessa lisäherkkuna oli viidenneksi jääneen Ruotsin lyöminen. Kaksi edellistä olympiakultaa ja MM-mitaleja viime vuosina kahminut Ruotsin joukkue selitti fiaskoa perinteisen osuuden karmeilla suksilla, mutta Mertarannan mielestä länsinaapurin viestijuhliin on tulossa siitä huolimatta nyt pitkä tauko.

– Ruotsi romahti, mikä oli odotettavissa. Ja Ruotsin romahdus viestihiihdossa tulee kestämään pitkään. Sukupolvelle, joka on haalinut mitalit – Daniel Rickardsson ja Marcus Hellner etunenässä – on nyt koittanut auringonlasku. 

– Ruotsin uuden sukupolven nousu tulee kestämään, uusia nuoria tähtiä ei ole tällä hetkellä näkyvissä. Tästä joukkueesta ainoastaan Calle Halfvarssonilta voi odottaa jatkossa jotain, Mertaranta summaa Ruotsin näkymät.

"Ranskalta ainutlaatuinen temppu"

Suurimmaksi sensaatioksi viestistä Mertaranta nostaa Ranskan pronssimitalin. Joukkueen perinteisen osuuksilla nähtiin maailmancupin tähtihiihtäjät Jean Marc Gaillard ja Maurice Manificat, mutta Clement Parissen ja Adrien Backscheiderin venyminen vapaan osuuksilla oli ilmiömäistä.

– On käsittämätöntä, että maa, joka operoi käytännössä 2-3 normaalimatkojen hiihtäjällä, eli Gaillard'lla, Manificat'lla ja varauksin Parissella, ottaa olympiakisoissa pronssin. Huikaiseva suoritus näin pienellä joukkueella, ainutlaatuinen temppu hiihtomaailmassa! Mertaranta hehkuttaa.

– Ankkurina Adrien Backscheider, joka ei missään olosuhteissa ole pärjännyt normaalimatkoilla. Ja lisäksi yksi maailman parhaista vapaan hiihtäjistä, Manificat, niin sanotusti uhrattiin perinteisen osuudelle. Se vain korostaa tätä suoritusta. 

Kultaa napanneessa Norjan joukkueessa ja Venäjän hopeanelikossa Mertaranta aistii puolestaan uudet tuulet.

– Norjalla on joukkueessa uudet lipunkantajat. Ilman Johannes Hösflot Kläboa ja Simen Hegstad Krügeriä Norja ei olisi voittanut tänään. Didrik Tönseth hävisi jo paljon avausosuudella, Martin Johnsrud Sundby oli suorastaan heikko toisella pätkällä.

– Venäjän joukkueessa on sama tilanne, tietysti hieman eri syistä. Aleksandr Bolshunov ja Denis Spitsov ovat nousseet raketin lailla maailman huipulle, Mertaranta summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.