Merkkilenkkarit ja takit viedään nuorilta suoraan päältä: Tällaisiin ryöstöihin ja väkivaltarikoksiin alaikäiset ovat syyllistyneet Turussa

8:53
Nuorten väkivaltainen käytös aiheuttaa huolta Turussa – katso videolta, mitä kokeneet poliisit kertovat tilanteesta.

Turussa tietty nuorisoryhmä aiheuttaa häiriöitä kaupungin keskustassa. Poliisilla on tiedossa viime kuukausilta useita nuorten tekemiä väkivaltarikoksia, kuten epäiltyjä pahoinpitelyjä ja ryöstöjä.

Hansakorttelissa häiriöitä on aiheuttanut erityisesti nuorisoporukka, johon kuuluu 12-17-vuotiaita lapsia ja nuoria.

– Talvi ja alkukevät oli haasteellinen aika, koska kylmän aikana nuoriso kokoontui keskustaan ja kauppakeskuksen sisään. Nuoria tuli kauempaankin. Kun nuoriso alkoi kokoontua, alkoi tulla signaaleja aggressiivisesta käyttäytymisestä, ylikonstaapeli Matti Pippola sanoo.

Kohtaavat sisällä

Hansakorttelin kauppakeskusjohtaja Timo Palviaisen mukaan nuorten väkivaltainen käytös tapahtuu kauppakeskuksen ulkopuolella.

– Nuoriso kulkee kyllä paljon kauppakeskuksessa, mutta väkivalta tapahtuu muualla. Meillä on todella hyvät valvontakamerat ja järjestyksenvalvonta.

– Voi olla, että nuoriso kohtaa täällä, mutta ne teot tapahtuvat jossakin muualla. Tiedetään esimerkiksi tapauksesta, joka tapahtui naapurikorttelin parkkihallissa.

Ryöstelyihin ja pahoinpitelyihin keskustassa syyllistynyt nuorisoporukka käyttäytyy Palviaisen mukaan kauppakeskuksen sisällä normaalisti.

– He hengailevat täällä muiden nuorten joukossa. Ei heidän käytöksestään huomaa, että he olisivat mitään pahaa tekemässä kenellekään, hän sanoo.

5:04
Katso videolta, mitä kauppakeskusjohtaja kertoo Turun keskustassa häiriöitä aiheuttaneesta porukasta ja millaisiin tekoihin nuoret ovat syyllistyneet.

Vaihtokauppaa videoista

Poliisilla on tiedossa, että vasta 13-vuotiaat ovat tehneet Turun keskustassa huumekauppaa. Lisäksi nuoret ovat järjestäneet pahoinpitelyjä, joita on kuvattu.

– Joku kuvasi ja se levitettiin jakeluun. Epäilemme, että on eräs henkilö, joka ottaa vastaan näitä väkivaltavideoita ja vastineeksi hän jakaa muita videoita. Näillä videoilla on esiintynyt muun muassa vähäpukeisia tyttöjä, ylikonstaapeli Mika Leskinen Lounais-Suomen poliisista kertoo.

Osa rikoksista on liittynyt merkkivaatteisiin. Nuoret saattavat ryöstää täysin tuntemattomalta nuorelta vaikkapa merkkilenkkarit jalasta tai merkkivaatteet päältä.

– Pakkasessa ulkona porttikongissa tai alikulkukäytävällä uhkaamalla otetaan takki tai kengät. Sen jälkeen kaveri lähtee ilman kenkiä pakkaseen, Leskinen kuvailee tilannetta.

Poliisien mukaan nuoret, jopa alle 15-vuotiaat kantavat teräaseita mukanaan. Tutkinnassa on ollut vasta 14-vuotiaiden tekemiä puukotuksia.

Turussa on myös havaittu vastaavanlaisia katujengejä kuin pääkaupunkiseudulla. Turussa katujengit ovat keskittyneet lähinnä Halisten ja Varissuon lähiöihin.

Katso yllä olevalta videolta, miten poliisit kuvailevat Turun katujengejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja