Mainos

Merkel suuttui Yhdysvalloille: "Liittolaisiin ei voi enää luottaa"

1:52

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan eurooppalaiset eivät voi enää täysin luottaa liittolaisiinsa. Merkel puhui Münchenissä kampanjatilaisuudessa.

– Ajat jolloin pystyimme täysin luottamaan toisiimme taitavat olla ohi.

– Olen kokenut tämän viime päivinä, Angela Merkel sanoi viitaten viime päivien G7- ja Nato-kokouksiin.

Merkel ei puheessaan sanonut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nimeä mutta viittasi rikkaiden maiden G7- sekä Nato-kokouksiin. Trump ei muun muassa suostunut tukemaan Pariisin ilmastosopimusta muiden G7-maiden painostuksesta huolimatta.

Nato-kokouksessa hän ei eurooppalaisten toiveista huolimatta suostunut mainitsemaan Naton viidettä artiklaa, jonka mukaan hyökkäys yhtä maata kohtaan on hyökkäys koko liittokuntaa kohtaan. Sen sijaan Trump pauhasi, että liittolaiset eivät maksa riittävästi Naton kassaan.

"Euroopan otettava kohtalo omiin käsiin"

Osansa Merkelin vihasta saa myös Britannia, joka on Brexitin myötä lähdössä pois Euroopan unionista. Merkelin mukaan eurooppalaisten on nyt luotettava itseensä.

– Meidän eurooppalaisten on otettava kohtalo omiin käsiimme, Merkel sanoi puheessaan.

– Tottakai teemme näin ystävällisissä suhteissa Yhdysvaltain, Britannian kanssa kuten hyvillä naapureilla on tapana. Näin teemme myös Venäjän ja muiden maiden kanssa.

Monet eurooppalaiset johtajat ja diplomaatit odottivat Trumpin Euroopan-vierailun ratkaisevan monia epäselviä asioita mutta ongelmakohdat näyttivät jäävän entisilleen. Tosin Trumpin itsensä mielestä hänen matkansa oli historallinen menestys, koska hän pystyi tuomaan hyviä visioitaan Eurooppaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja