Merivartiostolta tiukka muistutus uudenvuoden juhlijoille: Hätärakettien hupiammuskelu on rikos – turhasta hälytyksestä voi joutua maksamaan kymmeniä tuhansia euroja

Merivartiosto muistuttaa tiedotteessaan, että hätärakettien ilkivaltainen ampuminen ankarasti kiellettyä.

Viranomaisten mukaan hätäraketit ja muut hätämerkinantovälineet, kuten punaiset soihdut ja oranssit savut on tarkoitettu yksinomaan käynnistämään pelastustoimet sekä kiinnittämään huomio hätätilanteessa.

Merivartiosto kertoo, että turhaan ammutut hätäraketit sitovat jo ennestään niukkoja viranomaisresursseja.

Esimerkiksi meripelastushelikopteri saattaa lähteä ilmaan turhaan ammutun raketin takia, jolloin todelliset avuntarvitsijat saattavat jäädä vaaraan.

– Ilkivaltaisesti hätäraketin ampunut syyllistyy perättömään vaarailmoitukseen ja hänet voidaan tuomita rangaistuksen lisäksi maksamaan etsinnästä aiheutuneet kustannukset, tiedotteessa todetaan.

Hätärakettia ei siis kannata iloisesta juhlahumusta huolimatta ilman todellista hätää laukaista taivalle. Hintalappu esimerkiksi meripelastuhelikopterilla suoritetuissa tehtävissä on varsin mittava:  yhden lentotunnin hinta on yli 24 000 euroa ja partioveneen tuntikustannuskin kapuaa yli 840 euron.

Lue myös:

    Uusimmat