Merenkulkulaitoksen pääjohtajalle huomautus

Merenkulkulaitoksen pääjohtaja vuokrasi kesällä 2004 itselleen veneen yhtiöltä, jonka palveluksia laitos käyttää.

Liikenne- ja viestintäministeriö on antanut Merenkulkulaitoksen pääjohtajalle Markku Myllylle vakavan huomautuksen hinaajavarustamon veneen vuokraamisesta omaan käyttöön.

Huomautuksen tärkeimpänä syynä oli veneen vuokraaminen asiakasyritykseltä.

- Veneen vuokra ei ollut olennaisin syy vaan asiakasyritykseltä vuokraus. Venettä ei myöskään oltu rekisteröity vuokraveneeksi, ja Mylly kysyi sitä itse vuokrattavaksi, perustelee liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

Mylly vuokrasi Alfons Håkans Oy:n moottoripurjeveneen viikoksi kesällä 2004. Vuokrahinta oli 500 euroa. Ministeriö toteaa, ettei se pysty määrittelemään, onko veneestä maksettu vuokra käypä hinta.

Ministeriön mukaan Mylly käyttäytyi pääjohtajan asemassa olevalle virkamiehelle sopimattomalla tavalla, kun hän pyysi johtamansa viraston asiakasyritykseltä vuokralle henkilöstön käyttöön tarkoitetun veneen.

Vehviläinen muistuttaa, että vuonna 2004 Mylly oli juuri aloittanut pääjohtajana. Juuri virassaan aloittaneena hänestä ei olisi saanut olla pienintäkään epäilystä puolueellisuudesta.

- Kyse on hyvin vakavasta asiasta. Pääjohtajalla on erityinen vastuu siinä, ettei synny käsitystä hänen puolueettomuutensa vaarantumisesta, Vehviläinen painottaa.

Ministeriön mukaan Myllyn olisi pitänyt ymmärtää, että menettely voi tehdä kyseenalaiseksi hänen puolueettomuutensa yhtiön elinkeinotoimintaa valvovan viraston pääjohtajana.

Mylly ei kuitenkaan ole saanut toiminnastaan laitonta aineellista etua eikä veneen vuokraaminen ole vaikuttanut hänen virkatoimintaansa, ilmenee ministeriön selvityksistä.

Mylly toimitti oman selvityksensä tapahtumista ministeriöön lokakuun lopulla. Selvityksessään hän katsoo maksaneensa veneen vuokrasta käyvän hinnan mutta toteaa, että virkamiehen täytyy olla hyvin varovainen hankkiessaan palveluita.

Liikenne- ja viestintäministeriö toimittaa asiakirjat oikeuskanslerille tämän pyynnöstä sekä tiedoksi Helsingin poliisille, joka tutkii muita saman veneen käyttöön liittyviä asioita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat