Mainos

Meksikonlahden öljykatastrofista kulunut vuosi – alueen kohtalo huolettaa yhä

Yhdysvaltain suuresta öljyonnettomuudesta Meksikonlahdella on kulunut huomenna vuosi. Öljynporauslautan räjähdyksen jälkeen lahteen ryöppysi öljyä kolmen kuukauden ajan lähes viisi miljoonaa tynnyriä. Öljytuhon lopullisia seurauksia ei tiedetä vieläkään.

Maailma seurasi henkeään pidätellen lähes koko viime kesän Meksikonlahdella käytyä epätoivoista kamppailua öljyvuotoa vastaan. Syvällä lahden pohjassa ollutta vuotoa oli lähes mahdotonta tukkia, pelkona oli massiivinen öljytuho sekä rannikolla että meressä.

– Tämä on ollut pahin tuho, mitä tämä vesialue on kokenut ehkä tuhansiin vuosiin, sanoo Louisiana Universityn tutkija Paul Sammarco.

Kaikki eivät ole aivan yhtä huolissaan.

– Suuressa mittakaavassa, vuodon määrään ja Meksikonlahden kokoon nähden, vaikutus oli pieni, arvioi Gulf of Mexico Foundationin tutkija Quenton Dokken.

Delfiinien, sinievätonnikalojen, harvinaisten lintujen ja herkän suoalueen kohtalosta huolehditaan yhä, sillä veden seassa ja pohjassa on edelleen öljyä, jonka vaikutuksia voi vain arvailla.

Rannikkoalueen kalastus- ja turistielinkeino alkaa toipua osittain, mutta vaikeuksia on yhä edessä.

– Ennen öljyvuotoa viime tammikuussa minulla oli varattuna 230 kalastusmatkaa kalenterissani. Tämän vuoden tammikuussa niitä oli vain viisi koko vuodelle, harmittelee vuokraveneen kapteeni Ron Price.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.