"Meillä ei saa lakupiippuja myydä, ja nyt pitäisi saada sitten käyttää huumeita" – eduskunta jatkaa keskustelua kannabiksesta

6:12
Kannabisaloite eteni eduskuntaan syksyllä 2019 – kampanjavastaava kertoi tuolloin, miksi pössyttelystä ei pitäisi rankaista

Eduskunta keskustelee tänään kannabiksen dekriminalisointia koskevasta kansalaisaloitteesta.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, jonka myötä kannabiksen käyttö ei olisi enää rangaistavaa.

Samalla dekriminalisoitaisiin myös muutaman kannabiskasvin kasvattaminen sekä pienen kannabismäärän hallussapito omaa käyttöä varten.

Keskustelua aloitteesta käytiin eduskunnassa jo viime viikolla. Tuolloin aloite kuitenkin pantiin pöydälle, sillä paikalla ei ollut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia (r.) tai sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.).

"Käyttäjät vuokraisivat äkkiä ikkunalautoja"

Torstain keskustelussa etenkin Veronika Honkasalo (vas.) kannatti aloitetta perustellen, etteivät kriminalisointi ja kontrolli ole parhaita keinoja huumeongelmien ehkäisyyn.

Vastakkaista kantaa edusti Mari Rantanen (ps.), jonka mielestä dekriminalisaatio olisi omiaan lisäämään kannabiksen käyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja. 

Dekriminalisointia vastustavat puheenvuorot pitivät ennen aloitteen pöytäämistä myös Marko Kilpi (kok.) ja Rami Lehto (ps.), jonka puheenvuoro yltyi suorastaan värikkääksi.

– Meillä ei saa lakupiippuja myydä, ja nyt pitäisi saada sitten käyttää huumeita — on aika ihmeellistä kyllä, Lehto äimisteli.

Lakupiippuja saa myydä Suomessa, tosin tupakkaa jäljittelevinä tuotteina niiden markkinointi on kielletty.

Lehdon mukaan rangaistavuuden poistaminen saisi myös kannabista käyttämättömät nuoret kokeilemaan kannabista. Ongelmia tulisi muiltakin osin.

– On paljon ihmisiä, ketkä eivät käyttäisi kannabista. Nämä kannabiksen käyttäjät äkkiä vuokraisivat ikkunalautoja näiltä ei-käyttäjiltä: 'Neljä kasvia sulle, niin mä annan sulle parikymppiä siitä korvausta'. 

– Äkkiä rikollisliigatkin alkaisivat tekemään sitä, vaatia ihmisiltä, että nyt näitä kasveja pitää teidän ikkunalaudoille laittaa.

Aloite pantiin vastuuministerien poissaolojen takia lopulta pöydälle kokoomusedustajien toiveesta.

Hallitus ei aio löysentää huumelakeja

Nykyisistä hallituksen ministereistä muun muassa sisäministeri Ohisalo on kannattanut kannabiksen käytön sallimista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tviittasi viime viikolla, ettei ryhmä kannata aloitetta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut hallituksensa jatkavan edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) linjaa: huumelainsäädännön löysentäminen ei etene tällä hallituskaudella.

Tänään käsiteltävän kansalaisaloitteen takana on useita kannabisaktiiveja, mukaan lukien entinen uutisankkuri Kimmo Wilska, joka sai vuonna 2010 potkut Yleltä kaljapullokohun takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja