Mainos

Mehiläshoitajat tyrmäävät karhujen houkuttelemisen hunajalla: "Eläin voidaan joutua jopa lopettamaan"

Suomen Mehiläishoitajain Liitto (SML) ry on tyrmistynyt karhujen houkuttelemisesta hunajalla kuvauspaikoille. SML viittaa kannanotossaan Ilta-Sanomissa julkaistuun kuvasarjaan. 

Kuvasarjassa näytetään, miten australialaiskuvaaja asettaa kainuulaismäntyyn kaukolaukaistavan kameran ja valelee sitten puun rungon hunajalla. Houkutin toimii ja kamera saa kuvat puuhun kiipeävästä karhunpennusta.

Mehiläishoitajain liitto pitää kuvaajan toimintaa vastuuttomana. 

Liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen muistuttaa, että karhua ei ikinä saa ruokkia hunajalla luontokuvausta tai mitään muutakaan tarkoitusta varten. 

– Karhujen houkuttelu hunajalla on edesvastuutonta. Siinä totutetaan karhu helppoon hunajaan. Karhu käy hunajanhimossaan uskaliaammaksi, mikä voi johtaa vaaratilanteisiin. Pahimmillaan eläin voidaan joutua lopettamaan, sanoo Vartiainen.

"Yhden pesän tuho on tuhannen euron vahinko"

Mehiläishoitajain liitosta muistutetaan myös, että hunajaan totutetun karhun tekosista on muunlaistakin harmia. Karhu tuhoaa yleensä mehiläispesän täysin. Näin menetetään sekä hunaja että mehiläiset.

Liiton tietojen mukaan huhti-toukokuussa karhut ovat tuhonneet jo kymmeniä mehiläispesiä eri puolilla maata. Tarhaajalle kustannukset yhden pesän menetyksestä ovat tuhannen euron luokkaa.

Lisäksi mehiläiset tekevät korvaamatonta työtä luonnossa pölyttämällä kasveja.

– Olemme huolissamme mehiläiskadosta ja kasvien pölytyksestä. Miksi siis aiheuttaa lisää mehiläisten kuolemia totuttamalla karhut hunajaan, kysyy Vartiainen.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.