Ainakin seitsemän ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa

Ainakin viisi ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa 2:44
Ainakin seitsemän ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa.

Israelin asevoimat on ilmoittanut avaavansa tutkinnan tapahtuneesta.

Ainakin seitsemän ulkomaalaista avustustyöntekijää, yksi palestiinalainen ja toistaiseksi tuntemattoman maan kansalainen kuolivat Israelin asevoimien iskussa Deir al-Balahin kaupungissa, kertovat The Guardian, Reuters ja al-Jazeera.

Tapettujen ulkomaalaisten joukossa ovat ainakin puolalainen, brittiläinen ja australialainen avustustyöntekijä. He työskentelivät World Central Kitchen (WCK) -avustusjärjestölle, joka on tuonut ruokaa Gazan alueelle maaliskuusta asti. 

Uutistoimisto AP:n haastatteleman Palestiinan Punaisen puolikuun pelastajan mukaan avustustyöntekijät olivat palaamassa autollaan Pohjois-Gazasta, jossa he olivat olleet jakamassa laivalla tuotua apua.

Israelin asevoimat kertoi lausunnossaan, että se on aloittanut tutkinnan iskusta.

WCK kertoi X-viestipalvelussa olevan tietoinen tiedoista, joiden mukaan sen jäseniä on kuollut Israelin asevoimien iskussa.

– Tämä on tragedia. Humanitaariset avustustyöntekijät ja siviilit eivät koskaan saa olla kohteita. Ei koskaan.

Australian pääministeri Anthony Albanese vahvisti tiistaina australialaisen avustustyöntekijän Lalzawmi "Zomi" Frankcomin kuolleen iskussa. Albanese vaatii, että iskun tekijät joutuvat vastuuseen.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on kommentoinut Israelin iskua. Valkoisen talon tiedonannon mukaan Yhdysvallat tuntee lohduttomuutta iskun uhrien takia. 

Kansallisen turvallisuuden neuvoston tiedottaja Adrienne Watson kirjoitti X:ssä, että humanitaarisen työn tekijöitä on suojeltava, sillä he vievät alueelle paljon tarvittua apua ja että Yhdysvallat vaatii Israelia tutkimaan nopeasti, mitä on tapahtunut.

"Rauha syntyy jaetusta ihmisyydestämme"

WCK:n perustaja Jose Andres vahvisti X:ssä järjestön jäsenten kuolemat.

– Tänään World Central Kitchen menetti useamman veljen ja siskon Israelin asevoimien ilmaiskussa Gazassa. Sydämeni on murtunut ja suren heidän perheidensä ja ystäviensä sekä koko WCK-perheen takia. Nämä ovat ihmisiä – enkeleitä – ja palvelin heidän rinnallaan Ukrainassa, Gazassa, Turkissa, Marokossa, Bahamalla, Indonesiassa. He eivät ole kasvottomia – he eivät ole nimettömiä.

Andres vaati myös Israelin hallitusta pysäyttämään summittaiset surmaamiset sekä lopettamaan humanitaarisen avun perille pääsyn vaikeuttaminen ja nälän käyttäminen aseena.

– Rauha syntyy jaetusta ihmisyydestämme. Sen täytyy syntyä heti.

Kyseessä on al-Jazeeran mukaan todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun ulkomaalaisia avustustyöntekijöitä kuoli Gazassa sodan alkamisen jälkeen.

Vainajat tuotiin al-Jazeeran mukaan al-Aqsan sairaalaan, jossa kanavan toimittaja kuvailee ihmisten olevan hämmentyneitä ja ällistyksissään siitä, että Israel on hyökännyt ulkomaiden kansalaisia vastaan.

– Aiemmin tänään -- puhuin näille avustustyöntekijöille, kysyin heiltä kysymyksiä -- ja näin heidät tapettavan tänään. Näimme heidän henkilötodistuksensa, näimme heidän passinsa, toimittaja Hind Khoudary kertoi.

Uutista päivitetty 2.4. kello 8.38 tuoreimmilla luvuilla.

Lue myös:

    Uusimmat